Какво трябва да знаем за почистване след смъртен случай. Защо е важно

Санитарното лечение и пълната дезинфекция на апартамента и почистване след смъртен случай е необходима мярка за осигуряване на здравето и удобните условия за последващо пребиваване на роднините на покойника.

Какво трябва да знаем за почистване след смъртен случай

Почти веднага след настъпването на биологичната смърт тъканите на човешкото тяло започват да се разлагат, но поради спиране на живота и мускулна релаксация има естествен поток от тялото на течностите на починалото тяло.

Лечение на апартамента след починалия

В рамките на 5-7 часа след активирането на смъртните процеси при разграждане на тъканите на човек има характерна миризма на трупове. Тази ситуация до края на първия ден става интензивна и бърза. Цялото това състояние може да импрегнира интериорни декорации, килими и други неща.

В същото време процесите на разграждане в изолация причиняват бактерии и интензивни гниещи токсини във въздуха от летливи вещества и поставянето им на пода, мебелите и вътрешните елементи.

Необходимостта от санитарно лечение на апартамента е медицински факт

След прощалната процедура близките на починалия се интересуват преди всичко как да премахнат миризмата на трупа. Това е важен въпрос, въпреки че е по-уместен проблемът с дезинфекционните бактерии, оставени след престой в тялото на починалия. Такива могат да причинят опасни заболявания. Простата вентилация и редовното мокро почистване не могат да осигурят сигурност. Лекарите препоръчват пълната дезинфекция и почистване след смъртен случай в апартамента ден след погребението, колкото и да е трудно да се реши тази стъпка след всички тъжни и последвали събития.

Особено трудният случай е дълъг престой в апартамента на починалия. Това може да е момент, когато е живял отделно и е бил възрастен човек. Откриването на тялото след няколко дни, понякога дори седмици може да се окаже много опасно. В такава ситуация, преди да започне да отделя миризми трупа, трябва да извърши пълна дезинфекция на пространствата. Такава понякога е свързана с отстраняването на всички предмети от домакинството. Изнасят се мебели и предмети, които са били в пряк контакт. Забавянето на дезинфекция крие голяма опасност, както за здравето на живущите в съседните апартаменти, така и бъдещите стопани на въпросното жилище.

Източник: KOSTOVI.BG