5 начина за справяне с перфекционизма

Идеалът да бъдеш вреден: 5 начина за справяне с перфекционизма

Перфекционизмът и стремежът към високи постижения изглеждат синоними. Но в действителност хората, които се опитват да правят всичко перфектно и винаги се справят добре, нанасят повече вреда, отколкото полза. И, между другото, някои успяват.

Тази болезнена мания не дават възможност да се разбере, че светът не е съвършен. Той е непостоянен. За да не стигнете до невроза с течение на времето, ще трябва да промените своите перфекционистки навици. Ние ще определим за вас най-верните области на работа, върху себе си.

Перфекционизъм

  1. Фокусирайте се върху процеса, а не върху резултата

Перфекционистът постоянно мисли за перфектно изпълнение, независимо от това, с което се заеме. Затова му е трудно не само да се наслаждава на самата работа, но и да я осъзнава тук и сега. Така че трябва да научите това. Започнете с прости неща: възхищение на природата, игра с домашни любимци, вълнуващи хобита. Позволете си да преживеете моменти в настоящето и не се срамувайте от собствените си емоции.

  1. Намерете приоритетната си област на дейност

„Бъдете най-добрите винаги и във всичко“ – това е задачата, която перфекционизмът поставя, пред хората. Не е изненадващо, че по принцип не е разрешим. Отхвърлянето на идеята за „всичко“ ще помогне да се получи повече свобода и да се намали психоемоционалният стрес, който се превръща във фон на живота на перфекционист. За да направите това, трябва да изберете основната посока, където искате да бъдете най-добри (например, това може да е професия). Останалите области обаче трябва да развият по-свободно отношение.

  1. Дайте си правото да правите грешки

Страхът от правене на бизнес не е достатъчно добър, съмненията в собствената компетентност, безкрайните мисли за всички възможни сценарии – всичко това отнема много време и енергия. Разбирате ли, че хора, които никога не са допускали грешки, не съществуват? И ако някой е успешен, тогава просто не знаем през коя поредица грешни решения е преминал. Вие също имате право да правите грешки. Развитието ви не е възпрепятствано от грешки, а от нерешителност, произтичаща от страх към тях. Просто се отпуснете. Вие сте човек, а не машина. И вие имате право на несъвършенство.

  1. Спрете да контролирате всичко

За един перфекционист е изключително трудно да прехвърли поне някои от случаите на някой друг, тъй като в този случай губи единствен контрол над тях. Това се преживява болезнено и се изразява, в претенции към този, който се съгласи да помогне. В резултат на това разваляте отношенията с другите. Има много неща, които човек не може да контролира. Това е обективна реалност. И трябва да се приеме.

  1. Подобряване на самочувствието

Това понякога изисква дълга и старателна работа с психолог, но си заслужава. Перфекционизмът често се корени в ниска самооценка. Поради това човек постоянно живее с окото на другите. За да се почувства достойно, той се нуждае от външно одобрение. За това перфекционистът е готов да убие много време и усилия. Но това не носи повече уважение. Известен психологически принцип действа: ако не обичаш себе си, никой няма да те обича.

  1. Да си перфектен не означава да бъдеш щастлив.

Ако стремежът към върхови постижения се е превърнал във ваша религия, анализирайте, дали сте щастливи в избора си, в решенията си, дали сте доволни от живота си. Или напротив, чувствате ли се като задвижван кон? Ако последното, значи нещо не е наред във вашата идеална картина на света. Представете си, че сте постигнали максималния възможен резултат. Но има ли това общо с щастието? За да бъдете щастливи, не е нужно да сте перфектни, просто трябва да си позволите да сте такива! За да се случи последното ще ви е нужно малко повече свободно време. Това може да стане, като си осигурите услугите на: www.али.com.