Букети от цветя

02345Подборът на цветя за букети до голяма степен се определя от мястото, където ще бъде букетът. За стаи с по-слабо осветление или с по-тъмни мебели букети се правят от цветя с ярки и светли багри, с по-едри цветове и чисти линии., Обратно, за помещения с много светлина и преобладаващи, светли мебели букетите се правят от цветя с по-тъмни багри„ Когато става дума за мястото на букета, нека прибавим и това, че и отрязаният цвят се нуждае от светлина, но че преките слънчеви лъчи намаляват трайността му.

Местата на букетите в помещенията до голяма степен са определени — различни по големина и форма маси, бюфети,, ниски витрини, ниши и др.

Ваза с по-големи размери или амфора, поставена върху пода или върху подходяща подставка близо до него, действува много декоративно, стига в нея да има достатъчно цветя. Така може да украсите някой ъгъл или да подчертаете някоя старинна мебел.

 

Bouquet  Lilac  in the  kitchen  tableЗа декорация на трапезарията една ниска ваза или жардиниера върху масата само с няколко цвята е напълно достатъчна. За по-тържествени случаи — вечеря или обяд — по масата се нареждат малки стъклени вазички или жардиниери с ниски цветя. Така между приборите се създава кордон от цветя, който внася живот между порцелана, метала и стъклото.

Ако стаята е в битов стил, най-подходящи са букетите от наши стари градински цветя — невен, иглика, перуника, божур, люляк, маргарити, трендафил и др., — поставени в съответни битови съдове. Съвременната мебелировка на жилището предлага много по-големи възможности за растителна декорация и вие свободно можете да проявите усета си към красота.

Следва въпросът, в какво да се поставят букетите. Преди всичко във вази — малки и големи, различни по форма, багра и материал. Сега е модно да се използват и различни други съдове – кани, фруктиери, порцеланови, кристални, керамични и стъклени купи, различни декоративни съдове, старинни кутии за бижу и др. Те предлагат безброй възможности за изграждане на красиви, ефектни и оригинални композиции, където пак вашият вкус е от значение. При използването на плитките съдове е нужно в тях да се постави метален «таралеж», по който цветята да се набождат. Тези цветни композиции напомнят японското изкуство икебана. Обаче докато при икебана цветята и подреждането им имат религиозна основа, за другите народи те представляват хармония на багри и обем.