Черна каня

02345Млада черна каня, опръстенена в Германия, била намерена само четири дни по-късно във Франция в департамента Дром. Птицата, е прелетяла повече от 900 километра, което дава представа за бързината на есенното й пътуване.

Черната каня, е изтъкнат прелетник. Тя се размножава през пролетта в Европа, а след това отлита в Тропичната Африка, често достига до южните части на континента. Прелетът се извършва през август или в началото на септември. През пролетта се връща от зимните си квартири, т.е през март и април. Въпреки, че по размах на крилата тя, е по-малка от обикновения мишелов, често може да се види как се рее в простора.

Пролетното време, след като се завърне от Африка, черната каня най-често се среща край езера, блата, реки, понякога и край морския бряг, но само там, където има дървета, по които може да свие гнездо. Тя строи гнездото си сред клоните или на някое голямо широколистно дърво(дъб, бук, бреза, елша.)Каните се придържат към вече избраното място за гнездене и редовно се завръщат там, ако не са обезпокоявани от ловци. Най-учудващото, е, че вътрешността на гнездото, е застлана от различни отпадъци, които грабливата птица събира от сметището.

023556В края на април или през май женската вече мъти снесените две или три бели до зеленикави яйца, напетнени с кафяво. През това време мъжкият я храни. След излюпването на малките , женската отново се включва в лова, за да изхраните малките си. От начало те получават не цялата жертва, а само късчета от нея, но след две седмици вече те са способни сами да разкъсват уловените гризачи, риби, насекоми и т.н. които им предоставя майката.

Черната каня, е способна на „канибализъм”. Не малко са случаите, когато по-голямото братче изяжда по-малкото. Това се случва, защото яйцата обикновено не се излюпват по едно и също време. Възможно, е първото яйца да се излюпи 4-5 дена по-рано от останалите. При възрастните екземпляри рядко се наблюдава „канибализъм”.