Да се научим да спим качествено – в колко трябва да си легнем и да заспим

Много често понятието за качествен сън е разбирано неправилно. Ако си легнем през деня, вечерта ще можем ли да заспим навреме. Има ли значение избора на легло и отразява ли се съставът на матраци над дълбокия и пълноценен сън. Съществуват редица въпроси, които засягат много хора.

Ето, какви насоки дават специалистите:

Време за сън – ако си легнем в 22:00 ще имаме пълният капацитет от 8 часа време за сън и ще сме бодри на сутринта. Да, обаче малко хора могат да променят изцяло ритъма на живот, особено ако работата им е свързана с нощни смени.

Неопровержимо действителност да спи, човек трябва да следва определен ритъм на съня. Най-добрият вариант е да спи през нощта, въпреки че има и други методи за така наречения „многофазен сън“. Такъв е свързан с конвенционален режим на заспиване.

Колко да си лягам

Остани до късно и стани рано – това е често срещано явление, както при динамичните хора, така и при тийнейджърите.

Разбира се, не е най-правилно и тялото трябва да е подготвено за заспиване преди полунощ, в полза на този факт се доказват и от многобройни научни изследвания. Заключенията се основават на теорията на учените на циркадните ритми – по-голямата част от биологичните процеси в човешкото тяло са подчинени на цикличната дейност. Тази дейност  достига някои върхове през деня – 8-18 ч., съответно, на спад в активността, наблюдавани в продължение на 21-22 часа, а минималната фаза до 23 часа. Ето, защо човек не трябва да си ляга след полунощ.

Колко време му е нужно на тялото, за да се възстанови.

Тук въпросът е много оспорван и докато на някои хора са им достатъчни само 6 часа, то повечето се нуждаят от пълните 8 часа здрав сън.

Смята се, че жените трябва да спят малко повече от мъжете с 30-60 минути средно. Това се обяснява с особеностите на женската нервна система.

Всеки знае, че децата спят повече – новородени имат нужда от 12-16 часа на ден, възрастните – 4-8, а хората в напреднала възраст – 4-6. Съответно, за тези категории за лягане се покачват и може да се различават съществено при всеки индивид.

Сила.

Качественият състав на храната оказва влияние върху продължителността на съня и скорост на сън. Хората, които ядат „леки“ храни, нискомаслени, заспиват по-бързо и получават достатъчно сън. Тези, които предпочитат мастна, солено и пикантни храни, прекарва много повече време, за да заспят и понякога трябва да си лягат много по-рано, за да имат време да се настроят на вълна сън.

Има много фактори, които влияят на съня, вариращи от индивидуалните характеристики и завършващи човешкото социално поведение. Вижте още 3 съвета за почистване.

Ако можеше да поспя още малко.

Много хора стават трудно сутрин именно защото качеството на съня не е било задоволително. Нека не забравяме, че за да имаме пълноценна почивка през нощта, до голяма степен всичко зависи и от избора на удобен матрак.