Демонтаж и монтаж на паркет

ПаркетДървените подови настилки са най-качествените, които съществуват до момента. Поради тази причина повечето хора монтират паркет или дюшеме в дома си. Освен, че са изключително качествени, монтирането на дървена подова настилка става за нула време, сравнение с поставянето на плочки, мозайка или мрамор. Демонтажът на паркет в никакъв случай не е лесна задача и с нея трябва да се заеме специалист, който разполага с необходимите умения за целта. Въпреки, че ако сте по-сръчен човек може и сами да се справите с монтирането и демонтирането на паркета, най-добре се възползвайте от услугите на професионалист, за да не губите напразно излишно време, усилия и нерви. Все пак, ако сте решили сами да си монтирате паркета, трябва да знаете някои специфични неща, защото в противен случай ще Ви бъде изключително трудно, да не кажа почти невъзможно да монтирате паркета.

Паркетът трябва да се монтира върху абсолютно равна и гладка повърхност. Затова, преди да започнете с неговия монтаж, трябва да вземете необходимите мерки, за да подготвите по най-добрия начин пода за монтирането на паркета. Използвайте мастар, с който да проверите дали пода е равен. При положение, че повърхността не е равна, ще трябва да направите нова замазка, с която да го изравните. За целта използвайте саморазливаща се замазка, която ще откриете във всеки строителен магазин или железария. Забъркайте сместа според инструкциите, които са дадени на опаковката, за да нямате проблеми.

Ако не можете да се справите с измазването сами, възползвайте се от услугите на някой майстор. Трябва да минат поне 72 часа, за да изсъхне напълно замазката. След като мине този период от време може да започнете с монтирането на подравнителните плоскости, тъй като паркета не се поставя директно върху пода. След като сме подготвили повърхността по възможно най-добрия начин, е време да пристъпим към поставянето на паркетните плочки. Не бързайте с тяхното залепване. Направете един първи ред за проба, за да видите как ще изглежда и дали ще успеете да се справите с тази задача. Ако всичко е наред може да пристъпите към поставяне и залепване на останалите дъски.