Екологическа безопасност в интериора

изхвърляне на стари мебелиЕко — френдли – това са вещи, безопасни за окръжаващата среда и човека. И не само това, което те ползват, но и тези хора, които произвеждат стоки. Готови ли, сте да станете «еко — консуматори», и да купите много скъпи (но безопасни във всички отношения) стоки за дома?

 Безопасен материал за корпусна мебел

Дървесина. Отдавна този материал се счита, като най-безопасен за производството на мебели. Но,  тази екологичност зависи предимно от безопасността на материала, използван при последващата обработка. Често всички масиви за спални комплекти се обработват с различни масла и восък. Като при избелване на дървесината с помощта на хлоро съдържащи съставки атмосферното влияние замърсява повърхността. Хлоро съдържащите избелители влошават структурата на дървесината.

изнасяне на мебелиЗа ПДЧ такава опасност няма, ако по ръба и повърхността на плоскостта има покритие от естествен фурнир. Фурнирът може да бъде с покритие от лак или меламин. Но, при възникване на грапавини и неравности може да се отделят вредни за здравето формалдехид и фенол. Под въздействието на топлина скоростта на отделените вредни вещества рязко се увеличава. Затова върху мебелите от ПДЧ категорично не се препоръчва да се поставят топли предмети или да бъдат близо до радиатори и отоплителни уреди. Обърнете внимание на ПДЧ от клас Е1 – то съдържа по-малко вредни смоли.

МДФ. От екологична гледна точка са много по-благоприятни, отколкото ПДЧ. МДФ няма никакъв вреден «фон». Както при ПДЧ, МДФ 13 е удачно за еко — кухни, които непременно се лакират. Той не вреди на здравето и не отделя токсични компоненти, понеже лакът е на водна основа. МДФ лакиран с лак на водна основа е с по-голяма дълговечност, за разлика от МДФ лакиран на основата на химични разтворители.

Безопасен «пълнеж» за мека мебел

Пълнеж. Най-разпространен е пенополиуретанът (относителна пяна). Ако производителите не икономисват от качеството на изходния продукт и да променят състава, който не се влияе от атмосферата с опасни фреони, пълнежите на меката мебел се маркират с надписа «CFC-free polyurethane foam» – без фреон.

извозване на стари мебели«Слой на мекота».Слой на комфорта при меката мебел – това е синтетично влакно от патешки или гъши пера. Доколко пухеста перушина е желано лакомство за акари и други паразити, естествени компоненти не третирани от химикали. При екологичен способ на обработката  чрез стерилизация на перата, производителите се гордеят с еко — чистотата на дивана и креслата, като ги маркират със съответния код. Така тази мебел се води със «зелен» сертификат, който ще даде възможност да се дигне цената на продукцията.

Безопасна тапицерия

Памук. Химическата му обработка започва още при събиране на реколтата (детергенти, който са по листата и след попадане в машината за обработка лесно се премахват). След това следва избелване и багрене със синтетични красители.

За да не се подменя тапицерията на меката мебел тя се покрива със смеси от изкуствени смоли, формалдехид или глиоксал. Нужен ли е снежнобял памук? Той се получава в резултат на импрегниране с диоксини. Така, че «100% естествено» влакно се оказва още по-опасно, отколкото изкуственото.

Строг контрол се провежда не само на елитните стоки, като суровините за тях се берат на ръка, не се избелват и не се третират с водоотблъскващо покритие от пчелен восък или растително масло и парафин. Потвърждение за безопасност е значката «Green Cotton» на тапицерията от текстил.

Лен. Ленът е растение практически, не се поддава на развитие на паразити и насекоми. Затова на него не му трябва химическа обработка. За да създадете еко стил в интериора може да стане с помощта на не избелен лен от сиво — сламен цвят.