Фолио за облицовка на стари мебели

Фолиото за мебели е популярно сред самобитните родни „дизайнери”. Всеки от нас поне веднъж го е изпробвал в жилището си, най-често върху старите мебели. Какво обаче трябва да знаем, за да не съсипем съвсем старата мебелировка. Облепянето има своите тънкости, които е необходимо да знаете, преди да започнете работата. Ето няколко съвета от нас.

Самозалепващо мебелно фолио може да намерите в магазините за тапети. Продава се по формата на руло и се предлага във всевъзможни десени като най-разпространени са имитациите на дървена облицовка.

За залепянето ще имате нужда от суха кърпа, за да изтиквате въздуха, и игла в случай че се образуват мехурчета. Освен мехурчетата, другият основен проблем при поставянето на самозалепящото се фолио, са ръбовете и краищата. Трябва да сте внимателни, за да не загрозите мебелировката. Има опасност да останат стърчащи ъгли, които няма да радват окото. Препоръчително при поставяне е да се оставят 1-2 см. в краищата, които впоследствие да се отстраняват с помощта на макетен нож.

Старите мебели е трудно да бъдат съживени за нов живот, затова се замислете дали вместо да ги облепяте с фолио не е по-добре да се отървете от тях. Така или иначе козметичните промени са временно решение.