Изборът – енергоефективни прозорци за вашия дом

Отминаха дните, когато интересът на собствениците, по отношение на прозорци се ограничаваше само до това дали могат да намерят единствено стилни прозорци.

Днес, енергийно съзнание кара собствениците да искат да минимизират разходите за отопление и охлаждане на домовете си, а това прави избора на правилните прозорците е решаваща стъпка. Така че колко далеч трябва да отидете при избора за енергийно ефективни прозорци е ключът да създадете по-удобен, максимален комфорт и уют в помещенията.

Преди да пристъпите към ъпгрейди ще ви дадем някои насоки за постигане на добрия резултат за вложенията ви.

Съществуват четири фактора, които следва да вземете предвид при избора на енергийно ефективни прозорци: рамка, стъкло, проектиране и монтаж.

Повечето хора знаят рамката от дърво е по-малко податлива на топлина и студ трансферът от алуминиева дограма, тъй като метали провеждат температура са много по-лесни, отколкото дървото. Но това не означава, че дърво винаги е най-добрият избор за прозорец по отношение сметките за електричество. Съществува голямо разнообразие от материали, които имат положителни и отрицателни аспекти. Това е предимството да избираш, според стил и бюджет.

Винил: Само защото винилът по-евтин материал, не означава, че трябва да бъде „евтин“. Един добре изграден, инсталиран правилно винил прозорец може да бъде практичен избор:, докато все още предлага отлични мерки за енергийна ефективност чрез изолирано стъкло и здраво строителство, което намалява изтичането на въздуха. Виниловите прозорци могат да бъдат ограничени в цвят, обаче това не променя факта, че някои хора просто не харесват външния вид на винил за дома си.

Дърво: Дървената дограма предлага най-добрата изолационна стойност, въпреки че също изискват повече поддръжка от винилът, дървото облечено. Поради възможността за гниене, тези профили невинаги са избор, с изключение на места с умерен континентален климат и неголяма влажност на въздуха.

Алуминиеви: Макар и не най-ефективните материали по отношение пренос на топлина и загуба, алуминиевата дограма е практическа в дъждовно време и при влажен климат.

Определяйки какъв да бъде екстериора на вашия дом сами ще може лесно да вземете решение, кога има нужда от подмяна на дограма и кой тип материали е най-добрия според вашия дом.