Изхвърляне на стара кухня и избор на нова

При избора на мебели, оборудване и аксесоари за кухнята, в последно време много отдават предпочитание на тъмния цвят. Но, така както тъмния цвят поглъща пространството около себе си, то в не големите помещения неговото използване не е съвсем удачно.

Именно затова е, разумно да се откажем от всевъзможни конструкции във вид на фриз, корнизи, които също ще снижават пространството и предизвикват усещане напрежение извън присъстващите в помещението.

Естествено, това не означава, че е нужно напълно да се изключи тъмния тон, те са допустими, но умерено. Същност много еднотипната дървесина ще пресъздаде впечатление за унилост и безжизненост. За да избегнем това може, ако добавим към кухненското обзавеждане свежи краски. Така, по средата на общия фон дървените столове могат да бъдат украсени в ярки тонове.

И ако вие сте поклонник на естествените материали, като дървото, отдайте предпочитание на по – светлите и пастелни тонове, като нежнорозово, бледно — синьо, бежово или приливащи цветове.

На ограничено пространство се постарайте максимално да изключите всички досадни фактори, понеже тяхното въздействие и отражение върху стените ще бъде максимално. Към един от тези фактори се отнася контраста на ярки цветове. В ограниченото пространство те бързо започват да дразнят, независимо от стила на мебелите.

Най-добрия материал за кухня, са съвременните пластмаси, естествено дърво или плоскости ПДЧ. Мебелите от естествено светло дърво може да има оттенъци на тъмни цветове (ленти, например, или тъмни дървени полици).

Но, ако все още не сте се отказали от използването на мебели с тъмен цвят, то отдайте предпочитание на ниските форми и се откажете от високи шкафове, понеже те повече от всичко ще загрозят пространството.

При използването на стелажи или полици в кухнята предвидете, колко на брой полици са ви нужни и с каква дълбочина. Като последната най-висока полица е редно да я направите на по-високо място, а не по-широка тогава именно ще имате зрително увеличение на пространството. Най-горната полица по възможност трябва да остане незавършена, за да не ограничава пространството. Например, такава незавършеност може да придаде цвят, разположен на самия й връх.

Горните и долните шкафове съществуват в кухнята отдавна, но съвременните техни варианти се отличават с наличието на открити полици, стъклени врати и вътрешно осветление. Така те изглеждат леки и «прозрачни». А ниските, обратно — вместителни и широки.