Къде живеят дървениците

Дървениците живеят не само по матраци, спално бельо и тапицерия от плат, но и на всякакви други места.

Насекомите се заселват на места, които също трябва да бъдат третирани по време на борбата с вредителите: зад стени картини; в дограма и под первази; по тапети и килими (в стена и под); в ключове, контакти и битови електроуреди; в ежедневни и сезонни дрехи. Ако говорим за нежилищни помещения, списъкът се разширява.

Те са  в селските условия и често живеят в помещения за животни и птици, където по-трудни за забелязвани. Дървеници, проникват през стените, заселват се директно под дъската и е невероятно трудно да ги извадите оттам. При какви условия се появяват дървеници в помещенията? Появата и активното размножаване на дървеници е възможна при най-различни обстоятелства. Вероятността за поява на вредители в къща или апартамент, според наблюдения и многобройни проучвания, практически не зависи от фактори като възраст на сградата.

От тях патят еднакво, както жителите на стари къщи, така и на нови сгради, които са в експлоатация само няколко месеца, могат да се сблъскат с дървеници в санитарни условия. Насекомите живеят дори в помещения, които се поддържат идеално чисти. Вредителите не се страхуват от домакинските почистващи продукти, които се използват за мокро почистване.

За да спестят пари, много хора използват евтини домакински продукти от магазина, за да контролират вредителите и да извършват собствено почистване на помещенията. С този подход няма гаранция, че ще е възможно напълно да премахнат насекомите от труднодостъпни места, мека мебел и др. Ако решите сами да отровите вредителите, ще можете да унищожите малка част от тяхната популация в апартамент или къща.

Ларвите и яйцата, снесени от възрастни на незабележими места, ще останат невредими, така че след известно време проблемът отново ще е актуален.

Някои се опитват да се отърват от дървеници, като използват народни методи. Те обикновено не са много ефективни и в най-добрия случай убиват само възрастни насекоми, в най-лошия няма да дадат никакъв резултат или дори да работят в обратна посока.

Домакинските продукти и отрови, предназначени да убиват насекоми, работят малко по-добре. Сред тях може, дори да намерите такива, които ще работят върху ларвите, но за работа с такива сериозни средства са необходими умения. Неграмотната употреба с отрови може да е опасна за самия собственик на апартамента. Дървениците често избират неочевидни и труднодостъпни места за заселване.

Професионалната борба с вредителите ще позволи да се достигне до насекомите и в най-малката цепнатина. Пълното унищожаване на дървеници е възможно само при използване на професионални продукти и екипи с опит.

Източник: preventa.bg