Как да се храним здравословно

02345Хранене натоварващо организма с много или бързо освобождаващи се захари може да доведе до нездравословно зареждане с енергия. Започва освобождаване на голямо количество инсулин, за да се противодейства на високото ниво на кръвната захар. Този отговор може да смъкне кръвната захар твърде ниско. Редуването на ниска и висока стойност на глюкозата наречено „реактивна хипогликения“, влияе негативно върху нивото на енергията.
За да поддържате стабилна кръвна захар чрез забавяне на храносмилателните процеси, което ще позволи на тялото Ви да „изгаря“ въглехидратите като гориво и да си набави необходимите вещества от другите храни има два важни фактора:
1.    Хранете се редовно на различни интервали от време – не повече от 5 часа – осигурете си 3 основния ядения на ден с леки закуски между тях.
2.    Комбинирайте протеини с въглехидрати – така ще омекотите ефекта на храните с висок GI индекс върху кръвната захар.
Храните с по-нисък гликемичен индекс освобождават захарите по-бавно и поради тази причина трябва да съставят по-голяма част от диетата ни. Това са кафяв ориз, овес, ръж, пълнозърнести храни, варива, кисело мляко, сурови плодове и зеленчуци. С висок гликемичен индекс са храните с ниско съдържание на фибри – състоящи се предимно от лесно смилаеми захари като бонбони, шоколад, вафли, бисквити, хляб, мед, сушени плодове и бял ориз.
Как да разпределите хранителния си прием за дена, така, че да Ви гарантира системен приток на енергия:
02345От изключително важно значение, е да имате три основни хранения ида не пропускате нито едно от тях. Най-важното от тях, е закуската. Веднага след сън, тялото има нужда от висок прилив на енергия, която трябва да му предоставите. Това, обаче не означава да три филийки с шоколад, мазна баница или палачинки със сладко. Сутринта трябва да заредите с полезни въглехидрати и белтъчини. Никога не смесвайте белтъчини, въглехидрати и мазнини в едно ядене – по този начин затормозявате организма и той не може да обработи качествено вещества и по най-простия начин казано – голяма част от приетите вещества биват преобразувани в мазнини и складирани в организма(паласките, корема, бедрата, ханша и т.н.). Също така ограничете приема на въглехидрати до 18 00 часа, а преди лягане може да хапнете една пилешка пържола или извара(за предпочитане извара, тъй като тя има богато съдържание на казеин), за да не се събудите през нощта и да атакувате хладилника.