Как да се отървем от неприятната миризма в гардероба

Понякога при отваряне на вратите на гардероба, забелязваме наличието на някаква особена, неприятна миризма. Тя няма да е нищо, но често тази миризма може да се абсорбира от дрехите и всеки път, когато престояват дълго време, за да се излъчи от дрехата, която сме избрали. Има няколко причини за появата на такава миризма, както и начините да се отървем от нея. Има и методи за справяне с нея, след обстойно почистване на мазета и тавани.

Какво причинява неприятна миризма в гардероба с дрехи и бельо?

Както вече споменахме, има няколко причини за появата на неприятна миризма, а за да се отървем от нея, е необходимо точно да определим нейния произход. Това може да бъде от:

Стари мебели. Често в стари шкафове може да мирише на нафталин, мухъл или плесен, прах, мръсно;

Нови мебели. В новите шкафове може да има лек мирис на лак или боя, който се усилва, когато вратите са затворени;

Мръсни дрехи. Това се случва, щом веднъж сложим някои дрехи и сгънати обратно в килера. Това е фундаментално погрешно! Дори и веднъж облечен пуловер или дънки вече не са чисти и не трябва да ги съхранявате в гардероба без предварително измиване или поне изплакване;

Влажни неща. Не изсушени, сгънати по рафтовете, след кратък период от време придобиват мухлясала миризма, която бързо се разпространява в мебелите и други неща. В бъдеще, влагата може да предизвика появата на мухъл, от който не е лесно да се отървем;

Мокра стая. Ако помещението, в което се намира гардеробът, е мокро и влажно, това несъмнено ще повлияе на състоянието на гардероба;

Наличието на спори от мебелни форми. Мухъл (или гъбички) не е просто неприятна миризма в гардероба, а появата на хлъзгав филм върху тъканта. Такива неща не могат да бъдат спасени;

Наличието на гризачи или насекоми в килера;

Тютюнев дим. Ако човек, който пуши, живее в къща и не пуши в стълбището или на балкона, но в стаите, тютюневият дим се настанява върху мебелите;

Резултатът от пълното отстраняване на миризми от гардероба, зависи от естеството на външния им вид.

Ефективни начини за премахване на неприятната миризма в гардероба с дрехи?

Как да премахнем неприятната миризма в килера

Сега, стъпка по стъпка, ще анализираме всички начини за премахване на чужди „аромати“, както и възможности за предотвратяване на тяхното възобновяване.

Стари мебели. Старите мебели „миришат“ не защото са били неправилно експлоатирани, а единствено заради вековната си възраст. Този проблем е лесно решен чрез продължително проветряване и ароматизиране.

Нови мебели. По принцип новите мебели нямат чужди миризми, особено ако са изработени от висококачествени материали. Но понякога, поради детайлите на декора или специалните рафтове в килера може да имат лек аромат на лак. Не е нужно да правите нищо специално, тази миризма на „новост“ винаги е временна и изчезва много бързо, но ако се чувствате по-удобно при някои манипулации, избършете шкафа с влажна кърпа, напоена със слаб разтвор на оцет. След това избършете всички повърхности със суха кърпа и изсушете интериора с отворени врати.

Мръсни дрехи. Главно майките се оплакват от неприятна миризма в килера. Децата понякога слагат дрехите си на рафтовете, след като са носени. Сама по себе си тази миризма може да е от пот, следи от сок, сода или храна. В затворен гардероб ароматите се смесват и всички чисти дрехи бързо се напояват. В този случай, за да се отървете от неприятната миризма в гардероба с дрехи, е необходимо да се извърши дълга вентилация на мебелите или дори повторно измиване за всички неща. Има само една възможност за превенция в този случай: не поставяйте мръсни дрехи в килера!

Мокрите неща. Елементите, които не са достатъчно сушени или не се охлаждат след гладенето, които са сгънати по рафтовете, без съмнение ще получат влажна миризма или дори ще предизвикат появата на мухъл. За тези неща се препоръчва допълнително изплакване и дългосрочно сушене, а мебелите трябва да бъдат добре вентилирани. Ако по стените или дрехите все още няма спори, не трябва да се извършват допълнителни манипулации. Предотвратяването на поява на влага в килера е сложен процес. За целта трябва да се постави напълно сухи дрехи или лен.

Мокра стая. Ако стаята е с висока влажност, разбира се, в гардероба ще се появи влага. Идеалното решение за такъв случай е основен ремонт на помещението със стенна изолация и подобряване на вентилационната система, но ако ремонтът не е във вашите планове, предлагаме няколко възможности за премахване на прекомерната влага в шкафа.

Елиминирайте неприятната миризма в бельото с помощта на сол. Напълнете няколко чаши със сол и поставете в ъглите на шкафа. Солта добре попива влагата. Чашите със съдържание трябва периодично да се сменят.

Възползвайте се от содата! Тя не само абсорбира излишната влага, но и елиминира миризмата на влага в килера.

Като превантивна мярка преместете корпуса далеч от стените, така че да има достатъчно място за свободна вентилация. Това се отнася не само за външните стени, но е важно кабинетът да не стои близо до стената в непосредствена близост до кухнята.

Мухъл или гъбички. Ако кабинетът вече показва наличието на мухъл, и това може да се определи не само от очевидните петна по вътрешните стени на мебелите, вонята, но и от състоянието на нещата, в този случай е необходимо да се извършат по-радикални мерки.

Първо, третирайте всички вътрешни повърхности на мебелите (включително рафтове) със слаб разтвор на оцет. За да направите това, разредете 2-3 супени лъжици оцет в литър топла вода. Оставете шкафа да се изсуши добре с отворени врати. Нека миризмата на оцет не ви притеснява, тя бързо изчезва.

Същите манипулации могат да бъдат извършени чрез заместване на оцета със сода за хляб, борн киселина или водороден пероксид.

Предотвратяването зависи от определяне причината за образуването на мухъл и съответно от начините й за изключване.

Важно: неприятната миризма в килера може да се появи дори от застоялите неща, които не сте носили от години. Ето защо е важно периодично да се извършва одит на дрехите и по този начин да се разтовари гардероба.

Гризачи и насекоми. Има само един изход, да се направи пълна дератизация в стаята.

Тютюнев дим. В този случай е необходимо да се почисти старателно стаята, да се отстрани миризмата на тютюн и едва след това да започне да почистване на мебелите.

Сега знаете как бързо и практично да се отървете от нежеланата миризма в гардероба с дрехи и постелки. И по кой начин предпочитате?

Ако харесвате нашия избор от съвети, потърсете екипите на чистачи.com за цялостно почистване с отстраняване миризми от всякакъв произход.