Как да стегнем децата за първия училищен звънец

Всички с нетърпение очакваме първия училищен звънец или поне децата, които тръгват за първа година на училище.

Със сигурност вълненията обземат не само малчуганите, но и техните родители. Така трепетът, преди голямо събитие, като бел 7 клас или старта на първи клас, понякога идва дори в повече.

Как да организираме всичко и какво трябва да подготвим за децата, потърсихме отговорите на специалистите. Те съветват:

  1. Разходите около стягане на детето за училище – със сигурност от тях главата ще ви заболи, но има едно успокоение, а то е, че учебниците и учебните помагала са напълно безплатни за учениците до 4-ти клас. Така, че изчакайте старта на новата учебна година и на първата родителска среща се информирайте за всичко, което ще е необходими за първокласника. Без излишни разходи и помагала, които може да не влязат в употреба.
  2. Психическата нагласа – този момент за детето е много важен. Той е най-важният и за родителя, който трябва да предаде на малкия ученик, че от това зависи бъдещето му. Ето, защо е добре винаги да говорите с умиление, приятна емоция и позитивна нагласа на детето си за първия учебен ден и за всичко свързано с училище. Така сами ще „посеете“ у него любов и уважение към знанието.
  3. Дрехите за децата в навечерието на 15-ти септември – бяла ризка и черно плисенце за момиченцата или панталонче за момченцата. Така беше преди. Сега всеки сам избира как да изпрати първокласника си в първия учебен ден. И все пак, както е казал народа „по дрехите посрещат, по акъла изпращат“, доверете се на мъдрост и в облеклото на вашето дете. Нали не искате да се участва не на място на така важния си ден.
  4. Модата в училище – предвидете факта, че много от училищата вече и у нас залага на собствена училищна униформа. Затова не прекалявайте с покупките и многото цветни и пищни дрешки за своя малчугана, за да не се окаже мода, която няма приложение в училище. Най-добре осигурете няколко чифта блузки и дънки или панталонки за първите дни, а когато научите подробности около „политиката“ на конкретното училище ще набавите всичко останало за гардеробчето на детето. Така ще спестите много средства за скъпи и маркови дрехи, които може да не е разрешено да носи в часовете.