Как да удължите живота на абсорбатора в кухнята

За да може аспираторът да работи, без прекъсвания и да обслужва целия жизнен цикъл, той се нуждае от правилна грижа, като всеки уред. За Изхвърляне и извозване на покъщнина в София последвайте връзката.

Външна повърхност

Основната грешка в стремежа към чистота не може да се допуска – металната качулка никога не трябва да се мие с прахообразни препарати, които да оставят драскотини по повърхността на уреда. В този случай е по-добре да използвате обикновена мека гъба с почистващ препарат за съдове или кърпички, напоени със сапунена вода. Има и специални гелове, които лесно премахват мръсотията от повърхността на метала. И за да избегнете петна от вода с почистващ препарат и пръстови отпечатъци, може да избършете вече сухата повърхност с парче велур.

Стъклените части на параловителя, трябва да се почистват с препарат за почистване на прозорци, който не оставя ивици или драскотини. Ако абсорбаторът има елементи, изработени от дърво, тогава периодично е необходимо да ги избърсвате със средства, съдържащи восък или масла. Така повърхността ще изглежда като нова дълго време. Използвайки същите средства, може да маскирате драскотини, върху дървена повърхност, така прахът и мръсотията няма да се натрупват в тях.

Вътрешно почистване

Параловителите се нуждаят не само от почистване на външната повърхност, но и от смяна на филтрите. По тях се натрупват мазнини по време на работа. Ако качулката е снабдена с индикатор за замърсяване на филтъра, тогава не е необходимо да се брои времето от последното почистване. В противен случай трябва да знаете, че средно филтърът изисква почистване, след около 3 месеца или 200 часа работа. Не пренебрегвайте почистването на филтрите, защото когато те са замърсени, качулката е под голямо натоварване, което допринася за износването на механизма.

Филтрите могат да се почистват ръчно с почистващи препарати или просто да се заменят с нови. Металните филтри могат да се почистват с вода за отстраняване на мазнини. Корозионно устойчивият метал може да се почиства с гореща вода. Препоръчително е да изплакнете алуминия с поток студена вода, защото той почернява от високи температури и губи здравината си. Ако филтърът е направен на базата въглища, тогава за поддържане на филтъра е по-добре да оставите аспиратора в работно състояние за 10 минути, след употреба. Поради това влагата ще има време да излезе и да запази свойствата си по-дълго.

Важно е да се помни, че колкото по-висока е производителността на качулката, толкова по-рядко се налага да я използвате с пълна мощност, което намалява износването на механизмите. Така абсорбаторът с висока мощност, позволява да се използват по-дълго време.