Каква е идеалното осветление за отглеждане на цветя

02345Пак в зависимост от родината на цветята те имат различно отношение към осветлението. Цветята от областите около екватора, където денят и нощта са почти равни през цялата година, растат За домакините е важно да знаят, че продължителността и силата на слънчевото осветление в помещенията може да се регулират, като се допълнят или изцяло се заменят с осветлението от електрическите лампи. За улеснение ще дадем резултатите от опити, проведени с някои цветя.

При друг опит цветята били отглеждани също без слънце, но при по-силно електрическо осветление (100—200 вата на 1м2) в продължение на 171/2—221/2 часа на денонощие и много от тях се развивали нормално.

Ето техните имена:

Антиринум (кученца), Аспарагус спренгери, Бегония рекс (бегония царска), Бегония семперфлоренс (бонка), Винка елегантисима, Винка майор, Винка минор, Глоксиния, Аспидистра елациор Дифенбахия сегине Драцена, много видове Ешверия, Красула арборесценс Нефролепис екзалтата бостони, Календула (невен), Калцеолария, Лалета, Пеларгониум, различни видове Рихардия етиопика (кала) Салвия (пламък), Сентполия йонанта Флокс, различни видове Хиацинтус (зюмбюл), Цикламен персикум (циклама), Цинерария (сенецио), Панданус вейтчии Пеперомия кордата Пеперомия сандерсии Сансевиера трифасциата Седум, различни видове Традесканция виридис Традесканция флуменензис Фикус еластика Фикус пумила, различни видове Филадендрон.

02345Свойството на изброените растения да виреят добре, когато се осветяват само с обикновени електрически лампи, показва, че с тях може да се украсят и помещения, където слънцето не прониква.

Има и друга особеност при цветята, която е от голямо значение, но мнозина я пренебрегват, а именно, че горната повърхност на листата е всякога по-зелена от долната и че главно тя приема светлината. Следователно растенията трябва да се поставят така, че лъчите на слънцето или на изкуствените източници да падат върху горната повърхност на листата им. Трябва да се спазва още едно условие — по листата да няма прах. Често се говори, че растенията не можели да растат, защото прахът запушвал дихателните им устица. Тези устица обаче са разположени предимно на долната повърхност на листа, а прахът се натрупва отгоре. Освен това един, макар и тънък пласт прах отразява силно светлината и, разбира се, пречи много на растението. Оттук заключаваме, че растенията трябва да се поддържат чисти от прах.