Какви биват леглата?

Леглата биват ковани и фурнировани, двуетажни и двуместни, с чекмеджета и с крачета. Какви още легла има?

Според «собственика»

Различават се легла за възрастни и за деца. Детските легла се разделят на комбинирани (люлка с функция за очакване), креватчета за малчугани и новородени до половин година, за предучилищна възраст с дължина до 160 см и за тийнейджъри с дължина до 190 см. За подрастващи на 13–14 години е нужно да се купи пълноценно легло за възрастни със стандартна дължина на матрака от 200 см.

Според числото на спящите

Изхождайки от ширината се различават единични съвременни легла с размери (80–90–100 см) и двойни модели. По времето на соца имаше още и така наречените персон и половина (140–150 см), но вече този термин не се използва. Предпочита се да се говори за компактна двуместна спалня.

Ширината варира от 20 см и има следните размери 140–160–180 и 200 см. При избор е добре да се знае точно нужният размер. Как да определим какъв размер на леглото ни е нужен? Определянето на размера зависи от хората, който ще ползват леглото. Иначе ще ни се наложи да заплатим три пъти повече за «специално приспособление» (а този минимум е 15% от цената на леглото), ако при поръчката му не укажем какво точно ни е нужно може скоро да се наложи да го премахнем за да го подменим с легло по наш размер. Детските креватчета, който биват двуетажни даже три местни (са известни под името «кревати — чердаци»).

Според формата/конструкцията

За традиционна се счита правоъгълната форма на леглото. Вторият тип е овалната и кръглата. Отделна разновидност представляват леглата с балдахин и стойки за закрепване на навес-алков. Сред детските модели често се срещат легла със стационарни и мобилни трансформации (когато едното спално място се скрива под другото и се прибира компактно).

Според вид на облегалката

Тя може да бъде висока и ниска, гладка или ажурна (решетъчна, плетена), строго вертикална или закрепена под ъгъл. Съвременните двуспални легла могат да имат цял или от две части независим гръб, възможно е и пълното му отсъствие, особено ако става на въпрос за кръглите модели.

Цялото многообразие от конструкции лесно се разделя на три типа. Първият тип е, стационарен – цялото легло е едно цяло. Втори тип, навеси, който се закрепят на стената над матрака подобно на картина в рамка. Третият тип се нарича «разширени». Това са практични табуретки или даже система от такива, който плътно оформят спално място.

Според таблата

Таблата – това е вторият гръб на леглото, където се опират краката. Това е най-непретенциозната част на леглото. Предимно се съблюдава стила на облегалката, но се срещат и други вариант.

Според материала

Се различават меки легла (така наречените – «кушетки») и твърди. В първия случай рамката е по аналог на диваните, обвит в слой пълнител и облечена в текстилна или кожена обвивка. Легла без мек пълнител се нарича «твърд», като е нужно да се знае, че тази характеристика се отнася както за изготвяне на рамката, така също и за спалното място.

Според материала, от който са произведени леглата те биват стационарни, разделени – частично (предимно ъглови) или цели (с цяла табла, облегалка и странични части за рамката).

Гърбът и рамката са устройства, който може да бъде направени от различни материали: като първата част изпълнява декоративна функция, докато рамката и краката отговарят за стабилността на конструкцията. Затова за изработване на краката и рамката отиват масиви от здрава дървесина, а за облегалката – фурнирано ПДЧ или МДФ. Допълнителни материали: метал, стъкло, ротанг (плетен), гланциран лак или плетен — ламинат. Особено красиви са леглата с ковано желязо. При това не само от черен метал, но и полиран до гланцов блясък, украсен в различни цветове.

Според наличие на чекмеджета

Това е належащ въпрос за собствениците на миниатюрен дом. Предимно чекмеджетата заемат пространството под основата на матрака и не стесняват стаята с претрупване на шкафове. Контейнерите — чекмеджета се правят подвижни (те са два) или стационарен (един или два, в зависимост от размера на спалното място).