Какво да правите, ако са откраднали номера от колата ви

Кражбата на колите стана типичен феномен на съвременния живот и конкретно за самите собствениците на автомобили. От това неприятно събитие никой не е имунизиран. Дори и да поставите колата в гаража, не може да се изключи, че при определени обстоятелства номерът ще бъде премахнат точно на улицата, докато, да речем, влезете в магазина или оставите колата близо до офиса.

От Мегатрапс дават някои ценни съвети.

Извиващи се числа

За съжаление, доскоро малко хора бяха изправени пред съда за кражбата на номера. Почти невъзможно е да се намерят натрапници и малко административни хора са били смутени от административни санкции. Възстановяването на номера или повторното регистриране на превозно средство, както и свързаните с него разходи, все още пада върху плещите на собственика на автомобила.

Кой и защо краде автомобилни номера?

Тъй като номерата са откраднати, това означава, че някой се нуждае от тях. Всъщност шофьорът, по правило, не се интересува особено от това кой точно и по каква причина е лишил автомобила от регистрационните му номера. Въпреки това, често тази позиция води до кражби. Уви, много често крадците, крадат не само номерата, а онези цифри, които са привлекателни за нападателите по една или друга причина. Следователно, знаейки кой и защо краде числа, са обстоятелства, които могат да ви спасят от проблеми.

Събиране на номера

Така наречените „колектори“, премахване на номера в името на номера. Страхът от такива нарушители е за собственика на красиви или редки автомобилни знаци.

Хулигани

Причините за техните действия са ясни – „дразнят“, „препродават“ или „отмъщение“. Ясно е, че в нашия живот, за да се избегнат конфликти е трудно, така че рискът от загуба на номера по тази причина е голяма, но за намиране на номера и нарушители е почти невъзможно. Човек може само да се надява, че номерата скоро ще бъдат хвърлени някъде наблизо: някъде в кошчето или в храстите.

Бележка

Най-честите нападатели са изнудвачи. Схемата „откраднати за откуп номера” се практикува от много години, превръщайки се в много солиден бизнес. Много собственици на автомобили, уви, предпочитат да плащат на фона на тъжната статистика на проследяването и нарушителите, както и цифрите. Оттук и широко разпространената кражбите.

За употреба при други престъпления.

В тази ситуация съществува голям риск – номерът на Вашия автомобил да бъде записан някъде на мястото на престъплението, което означава, че не може да се избегне делото с правоприлагащите органи.

Какво ви заплашва, ако се возите без номера?

Шофирането без знаци е забранено. Административната глоба е голяма и това е с добър резултат. В най-лошия случай може да сте лишени от права, но в ситуация на кражба на номерата, крайните мерки рядко се използват.

За да избегнете проблеми:

Докладвайте кражбата на полицията.

Не се свързвайте с хора, предлагащи да продават номера или да правят подобни, това е нов вид измама, особено широко предлагана в интернет.

Предприемете стъпки за възстановяване на номера на правни условия или пререгистрирайте автомобила.

Какво да правите, ако сте жертва на откраднати номера на автомобила?

Основното нещо е, собственикът на колата има избор: да възстанови старите номера или да претърпи повторна регистрация на автомобила и да получи нови номера

По-изгодно е да се възстановят, т.е. просто да се направи дубликат, но ако номерата са били откраднати, за да бъдат използвани за извършване на престъпление, или след известно време „се появят“ в непривлекателна ситуация, процедурата по възстановяване носи рискове и не елиминира последващата необходимост от пререгистриране.

Процедурата за пререгистрация на автомобил за получаване на нови номера се състои от няколко етапа, помага да се отървем напълно от проблемите:

Подаване на молба за кражба на държавни номера в полицията (дежурство или пътна полиция КАТ).

Разглеждане на заявлението. Сега това се прави главно в рамките на административно разследване – цената на номерата не е достатъчна до степен, достатъчна за започване на наказателно дело за кражба. Във всеки случай, след разглеждане на молбата, на собственик на автомобил ще бъде издадено административно решение или заповед за образуване на наказателно дело, което ще послужи като официална основа за получаване на нови номера без санкции, свързани с унищожаването (загубата) на регистрационни номера поради вина на собственика.

Подаване на заявление до регистрационния отдел на КАТ, независимо от това къде е регистрирано превозното средство и къде живеете, заедно с пакет от други лични документи:

Замяната на застрахователна полица или извършването на промени в старата зависи от застрахователната компания и нейните изисквания.

Не е странно, но пререгистрацията на автомобила в повечето случаи е по-бърза. Самата регистрация, при условие че се предостави целия пакет от документи и може да отнеме само няколко минути. Но възстановяването на стаите често се забавя за 10-15 дни, по време, на които е невъзможно да се управлява кола, след изкарване на транзитни номера. За дубликат е разрешено само на фирми, които имат съответния лиценз.

В заключение:

По възможност пазете номерата на автомобила си, но дори да се случи най-лошото с тях, сами виждате, че има изход от създалата се ситуация.

Успех на всички потърпевши!