Кой цвят да изберем за нашите мебели?

Да изберем цвят за нашите мебели в зависимост къде в жилището се намират

Обзавеждайки жилището си, дълго разглеждаме модни списания, избирайки различни стилове и материали. Измерваме големината на мебелите, на стаята, смятаме и разместваме, съчетаваме и комбинираме. Но сякаш не обръщаме достатъчно внимание на цветовете. Масово кремавото и бежовото са водещи цветове, а нестандартните цветови комбинации са рядкост и много малко хора се осмеляват да се спрат на тях.

Нека научим повече за цветовете на мебелите и тяхното влияние върху нас.

Почти никой няма у дома си червена кухня или хол. А червеният цвят повдига настроението и внася допълнителна енергия. Подходяща е за мебели за тези стай, в който ще се събирате с приятели и ще празнувате. Червеното не е подходящо за стаята, в която ще спите, особено ако имате сърдечни проблеми. То повишава кръвното налягане и не позволява на хипертониците да отдъхнат спокойно. В случай че сте обзавели спалнята с червени мебели и имате колебливо кръвно налягане е добре да се свържете с момчета за извозване на мебели да им ги дадете безплатно, ако са запазени. При наличие на силно захабяване на мебелите ще се наложи да заплатите за да ви отърват от тях. След което да преобзаведете спалнята с любимите се цветове.

Жълтото е подходящ цвят за мебелите в стаята, в която няма да прекарвате много време, както и за малки помещения. То асоциира със слънчева светлина и енергия и създава чувство за жизнерадост. При повечето хора, обаче води до умора и безсилие. Синият цвят действа изключително успокояващо. Той понижава кръвното налягане, отпуска човек и му прави намек за море, за небе, за простор и спокойствие. Когато избирате мебели в този цвят, комбинирайте ги и с някой топъл, защото иначе синьото може да има обратен ефект и да доведе до тъга.

Зеленото е може би идеалният цвят за всички помещения. То отнема стреса, сваля напрежението и кара човек да се отпусне и наслади на спокойствието си. Подходящ е както за дневна, детска или спалня, така и за баня, тоалетна, антре.
Светлият лилав цвят също е универсален. Той успокоява и отпуска човек по същия начин, както синьото, но без да създава чувство за студенина. Оранжевото е добър цвят за кухни и трапезарии. То повишава енергията и създава настроени. Преди окончателно да се спрете на конкретната мебел, внимателно наблюдавайте действието на цветовете й върху вас. Обзаведете си хол и кухня, зареждаща ви с енергия и спалня, отпускаща ви, която ще ви осигури почивка.