Космически растения

02345Всички Вие мечтаете да полетите в космоса. С удоволствие четете „космическите” книги, а нощем сънувате фантастични кораби и изгреви на слънцето над чужди планети. Да се надяваме, че в близко бъдеще някой от нас ще има това щастие, тъй като стотици учени работят над изготвянето на проекти за кораби, които да бъдат достатъчно сигурни, солидни, за да могат да се завръщат благополучно на родната Земя след многомесечните полети.

За целта, обаче трябва да има достатъчно голямо количество вода, храна и кислород в тях. Средностатистически един човек поема около два литра вода на ден, един килограма храна и кислород. Като имаме предвиди, че пътуванията до космоса обикновено траят по няколко месеца, то натоварването на толкова голямо количество консумативи би било невъзможно, тъй като така ще се увеличи многократно теглото на кораба, което, е недопустимо, предвид факта, че така се увеличава разхода на гориво и многократно се забавя скоростта му.

02345Именно поради тази причина „дядото” на космонавтиката – Константин Едуардович Циолковски, е предлагал в космическите кораби да се създават особени оранжерии за отглеждане на растения. Действително само с помощта на растенията може непрекъснато да се възобновяват запасите от кислород и храна в космическия кораб.

Действително върху тази идея се, е работило доста, предвид факта, че учените са създали изкуствена почва за космическите оранжерии, където растенията са щели да се отглеждат върху пенопласт – почти такъв, какъвто се използва за направата на изтривалки. Пенопластът, е безвреден за растенията и лесно попива водата и минералните вещества, и ги задържа дълго. Освен това има и много пори запълнени с въздух, които позволяват на растенията да дишат леко и да растат по-бързо, отколкото в почвата. За да не се вземат на кораба излишни тонове с вода, която да се използва за поливането на растенията могат да се използват течните отпадъци от човешкия организъм, които съдържат минерални соли, а твърдите изпражнения биха могли да се изгарят и пепелта им да се използва за торене на почвата.

02345Планирало се, е в космическата оранжерия да се отглеждат ранозрели зеленчуци. Те по-бързо плодоносят, което, е много важно за космонавтите. Освен това, при евентуална авария, при която посевите загинат, то ранозрелите зеленчуци ще израснат отново, много по-бързо от останалите видове растения.