Любопитно за хлебарките

Казват, че хлебарките могат да оцелеят, дори в случай на ядрена война, но това мнение по-скоро може да се отнесе към категорията митове. И все пак, хлебарките са наистина удивително упорити. Какво още, любопитно не знаете за тях, Превента ДДДД ЕООД, предоставя полезна информация:

Любопитни факти за хлебарките

Хлебарките са страхотни, защото се приспособяват към най-разнообразните условия на съществуване. Те се срещат по целия свят.

Учените са документирали наличието на повече от 4640 вида хлебарки на Земята. Според съвременните научни тенденции 2900 разновидности на термитите, също се отнасят към отряда на хлебарките.

История и митове за хлебарките

Историята на самата дума „хлебарка“ е малко неясна. Най-разпространената версия гласи, че произлизат от прилагателно, което означава „бягство“. Съществува, също така мнение, че то е възникнало като унизителна версия на тюркската дума, преведена от „санитарен“.

Останките на хлебарки са най-многобройните от всички видове насекоми датиращи на планетата ни. Такива има намерени от палеозойската ера. Предполага се, че обитават Земята, повече от 540 млн. години.

Размерът на тялото на възрастните хлебарки варира от 1,7 до 9,5 сантиметра. Отделните индивиди достигат още по-впечатляващи размери.

Хлебарките имат големи очи и по 2 малки очи, но най-често населяват „слепите“ видове, които нямат крила.

Хлебарките са едно от най-издръжливите насекоми на планетата. Учените вярват, че могат да преживеят почти всеки катаклизъм, който може да се случи на Земята. В т. ч. ядрена война, радиация, природни бедствия.

Хлебарките могат да живеят, без храна в продължение на месец, а смъртоносната доза радиация за тях, надвишава показателя с 6-15 пъти от този при хората. По-голямата радиационна устойчивост имат само плодовите мухи.

Любопитни факти за Мадагаскарската хлебарка

Гигантските хлебарки, които обитават остров Мадагаскар, достигат дължина на тялото 6-10 сантиметра. Тези видове се използват за състезания. Насекомите са поставени в жлебове с дължина до 1,5 метра, единият край, на който е ярко осветен, а другият тъмен. Хлебарката, която първа стигне до финала печели, а с това и играчът, направил залог на нея.

В много страни по света се отглеждат големи количества хлебарки като декоративни насекоми, които не изискват почти никакви грижи.

Още факти за хлебарката Мадагаскар

Информацията е взета от сайта на Превента ДДДД.

Мадагаскарската хлебарка (лат. Gromphadorhina portentosa) съска. Тя е една от най-големите хлебарки в света. Този тропически вид, издава силни свистящи звуци, наподобяващи съскането на змия.

За да възпроизведе този звук, насекомото рязко свива корема, така че въздухът със сила преминава през дихателните отвори (стигма), създавайки специфичен звук.

Такива звукови сигнали служат за плашене на хищници и за вътрешни отношения (например борбата на мъжките за женска). Мъжките съскат по време на опасност, бият се за женската, по време на ухажване и чифтосване. Женските съскат само в моменти на опасност. Така е лесно да се различат двата пола.

Колкото по-силни са звуците, толкова повече са шансовете да се чифтоса с женската.

По право, мадагаскарската съскаща хлебарка е ендемичен вид, обитаващ остров Мадагаскар.

Това голямо безкрило насекомо, може да се намери по стволовете и клоните на дървета в тропическата гора на острова.

Възрастните Gromphadorhina portentosa са кафяви, задните гръдни сегменти и пронотумът са кафяво-черни. Женските достигат размери 6–7 cm, а мъжете 5–6 cm.

Външно, възрастните мъжки могат да се различат по израстъците на гръбния щит. Те са с формата на два рога, които женските нямат. Ларвите им са тъмнокафяви, почти черни. Тези хлебарки имат специални меки „подложки“ на крайниците си, което им позволява лесно да се изкачват по гладки повърхности и да се прилепват плътно към такава. Мадагаскарските хлебарки са добра храна за големи паяци, както и екзотични домашни любимци.

Развъждане на хлебарката Gromphadorhina portentosa

Мадагаскарските насекоми са животворни. Женските могат да родят потомство на всеки 3-4 месеца, по 10-50 ларви. Малките им достигат дължина от около 1 см. Когато се родят са бели, след това потъмняват и стават тъмно сиви.

След първият цикъл на живот, придобиват тъмнокафяв цвят с петна. Цикълът на развитие е 4-6 месеца. Възрастните живеят, около година, а обща продължителност на живот достига 1,5 години.

Gromphadorhina portentosa в терариум

За отглеждане в терариум на колония от мадагаскарски хлебарки, около 30 броя е нужен съд с размери, около 20x30x40см. Хлебарки се катерят по стъкло, затова е добре, терариумът да има плътен капак. Вентилацията трябва да е средна, влажността около 70-75%, температурата 28-30 ° С. При по-ниски температури хлебарките се възпроизвеждат по-бавно. Като субстрат се използват дървени стърготини или прах от дъбови листа, кокос, сено. Хубаво е субстрат да задържа влагата и по него да не расте плесен.

Хлебарките отглеждани за домашни любимци изискват и парчета кора, по която се катерят или използват за заслони. В терариума трябва да има и поилка (с памук, защото малките могат да се удавят).

Мадагаскарска съскаща хлебарка – хранене

Тези хлебарки са всеядни. Хранят се с много зеленчуци и плодове, зърнени храни, сушени гамаруси и дафнии, както и сухи храни за животни. Винаги трябва да имат на разположение вода в обитаваното пространство.

Източник: preventa.bg