Мека мебел и мебели от ПДЧ – какво знаем?

Случвало ли ви се е както си седите вкъщи да искате да направите  някаква промяна на интериора, нещо ви дразни, ами променете го. Направете оглед на мебелите и вземете решение кое, как да промените, освежите. Потърсете компетентна фирма за консултация, също така и хамали за изхвърляне на стари мебели. Когато обзавеждате дома си с мека мебел е много важно да изберете такава, каквато най-много отговаря на цялостния облик на жилището ви. Това означава външният вид, материята и цветът на меката мебел да пасват на общата атмосфера в помещението (хола, трапезарията, кухнята).

Когато избирате холна гарнитура, кухненски ъгъл, диван, канапе, ъглова гарнитура, е важно дали се спирате на дамаска или кожа. Обикновено дамаската е предпочитаният вариант, тъй като лесно може да се сваля и не запарва през лятото. Обърнете внимание дали дамаската на вашата мека мебел е от висок клас (над 30% памук). Колкото по-висок клас е, толкова по-добре. Белият цвят на дамаската не е за предпочитане, ако имате домашни любимци или малки деца.

Тенденцията напоследък при избора на мека мебел са диваните с разтеглящ се механизъм. Те са предпочитани, тъй като осигуряват 1 или 2 допълнителни места, където могат да спят вашите гости. Именно затова е важно да разберете дали разтегателният диван е със силиконова вата, силиконов пух, панолатекс, с подматрак от дунапрен или с пружина. Всяка една материя има своите специфични характеристики.

Може да се спрете и на достатъчно голям диван, който не е нужно да се разтяга. Тогава най-добре е материята на меката мебел да е естествена – лен, памук, вълна или коприна. Трябва да съчетаете дивана с някаква маса, вие решавате от какъв материал да бъде. Може да изберете ПДЧ. Мебелите изработени от ПДЧ плоскости в дневната, банята, спалнята, детската стая, офиса са навсякъде около нас. Какво знаете за ПДЧ? Да разгледаме в детайли някои от характеристиките на този материал, за да сме наясно от какво по-точно да са направени нашите мебели.

ПДЧ буквално значи „плоскост от дървесни частици”. ПДЧ плоскостите са направени от няколко слоя дървени частици, произведени по технология на горещо пресоване и слепени със синтетични смоли и лепила. Най-често структурата им е трислойна, а двустранното покритие най-различно – естествен фурнир, ламинат, боя или лак.
ПДЧ плоскостите се ламинират, тъй като са по-малко здрави и влагоустойчиви от масивното дърво. Ламинатът също така позволява разнообразно оформяне и външен вид на мебелите.

В началото (40-те години на 20 век) при тяхното производство се използват формалдехидни смоли, за които по-късно се е доказало, че има опасни за здравето количества формалдехид . В днешно време е малко по-различно. Съвременният клас Е1 има ниско съдържание на формалдехид. Въпреки това трябва да сте внимателни при обработка на ПДЧ (при рязане и пробиване), тъй като може да се отдели дим, съдържащ формалдехид.

Въпреки че ПДЧ плоскостите са евтини, те не се препоръчват за влажни помещения, тъй като влагата може да ги раздуе и да ги повреди необратимо. Но когато цената е водещ фактор, може да предприемете и това решение да си поръчате маса или каквато и да е мебел от ПДЧ. Когато се амортизизира и  вече не е годна за употреба се обръщате се към фирма за почистване на апартаменти и извозване. По този начин ще се освободите от ненужната маса, а може и някоя друга  изхабена мебел.