Моето бебе има кошмари

В средата на нощта, бебето ви крещи от ужас. Скачате от леглото и тичате към стаята му. Изглежда будно, но няма да спре да крещи. Опитвате се да ги успокоите, но това само влошава ситуацията.

Ако това ви звучи познато, вашето бебе може да изпитва нощни ужаси или да има бебешки кошмари. Макар и необичайно кърмачета на и под 18 месеца, също могат да изпадат в подобни ситуации.

Да съзерцавате, как рожбата ви панически и истерично плаче е смущаващо, но добрата новина е, че нощните ужаси са много по-страшни за вас, отколкото са за вашето бебе. Всъщност бебето няма да има спомени за тях на сутринта.

Бебетата и децата растат, а нощните ужаси са част от нарушенията на съня, които всеки човек има. За да сте по-спокойни за детето си и да управлявате, ако или когато се появят, осигурете си бебефони.

Бебефонът е идеален начин да вършите дейностите си през деня в друга част на дома и да знаете във всеки един момент, какво се случва в детската стая. Удобството от бебефони е и за през нощта, когато могат да се появят гореспоменатите ситуации.

Продължете да четете, за да научите как да идентифицирате и предотвратявате нощните ужаси, плюс какво да направите, ако бебето ви преживее такива:

Как да разберете дали вашето бебе изпитва нощни кошмари:

Като родител знаете, че фразата „спи като бебе“ всъщност не описва начина, по който повечето бебета спят. Между нощното хранене, смяната на пелените и циклите на съня на бебето вероятно вече сте много запознати с нощните събуждания. По време на нощен терор, въпреки че вие реално сте будни, вашето бебе технически все още спи.

Първият път, когато бебето изпитва нощен кошмар, може първоначално да мислите, че е болно или да преживява самия кошмар. Нощните ужаси и кошмари са различни.

Нощните ужаси започват рано в цикъла на нощния сън, когато бебето ви преминава от дълбок към лек сън. Те могат да продължат няколко минути или до 45 минути, а вашето бебе ще остане да спи по време на и след епизода. Кошмарите се случват по-късно в цикъла на съня. Тогава вашето бебе може или не може да се събуди поради кошмар.

Симптомите като знак, че бебето има кошмар:

Крещи;

изпотява се;

неспокойно е;

има широко отворени, стъклени очи;

има състезателен пулс;

има бързо дишане.

Бебето може да не реагира на опитите да го успокоите, дори и ако очите му са отворени.

Нощните ужаси обикновено се случват само веднъж на нощ.

Кога бебетата сънуват?

Новородени, бебета и малки деца спят. Тези часове, прекарани в сън, може да са богати на сънища. Това се дължи на повече REM сън, отколкото при възрастните. Сънищата се появяват по време на REM цикъла.

Учените обаче не знаят кога бебетата започват да сънуват или какво може да доведе до тези сънища.

След като детето започне да развива своя речник, може да опитате да попитате за сънищата му. Може да се изненадате от отговорите, които получавате. И не забравяйте, че понятието сън може да бъде трудно да се разбере. Така може да се наложи да измислите творчески начини да обясните сънуването на детето си, като например: „Видя ли разни картини в главата си, докато спиш?“

Какво причинява нощните кошмари?

Ежедневието на бебе е пълно със стимулация. Нормалните неща във вашия ден са все още нови и вълнуващи за бебето. И тъй като централната нервна система (ЦНС) на вашето бебе все още се развива, цялата тази стимулация може да накара ЦНС да стане прекалено. Тази свръх стимулация може да допринесе за нощните кошмари.

Вашето бебе може също да е по-податливо на нощни ужаси, ако нощните ужаси се провеждат в семейството. Семейна история на сънливост може също да увеличи риска източник за нощни кошмари.

За да спите и вие по-спокойно, осигурете си 24 часов надзор над детската стая, с внимателно подбран бебефон.

Други неща, които могат да увеличат риска за вашето бебе да претърпи нощен кошмар, включват:

Болест;

Прием на определени лекарства;

Преумора;

Стрес;

Нова среда за сън;

Лошо качество на съня.

На каква възраст могат да започнат нощните ужаси?

Всъщност рядко се случва бебетата да имат нощни ужаси. И все пак може да започнете да ги забелязвате, когато бебето е на около 18 месеца.

Нощните ужаси са най-чести при деца в предучилищна възраст, около 3 до 4 години. Те могат да се появят при деца до около 12-годишна възраст и трябва да спрат, след като детето навърши юношеска възраст. На тези гадинки, нервната им система е по-добре развита.

За да осигурете 24 часов надзор в детската стая, поставете някои модел на бебефони. Тях може да поръчате и от онлайн сайта obebe.bg.