Обзавеждане на стая за ученици

Изнасяне на мебелиНа какви зони е длъжна да бъде поделена детската стая на ученика? Какви предмети, мебели и аксесоари е добре да изберем за всяка зона? Нужно е да изучим декоративните техники, за да се погрижим за хармоничното развитие на детето.

Зона за отдих – само за сън! Детската стая за малчугана задължително трябва да включва достатъчно обособена зона за отдих. Тук, в уютен ъгъл, детето веднага може да «превключи» и да заспи. Затова е добре да се предвидят детски игри, в които не се заема пространството на леглото. И не разрешават на малчугана да лежи!

Как да разграничим зоната на отдиха? Предлагаме ви няколко примерни варианти за избор:

• с помощта на текстил: завеси, балдахин или щори – преграда;

• използване на вътрешно осветление. Леглото на малчугана се поставя в най-тъмното място на стаята, над него не трябва да има светлина, за да може да заспи детето;

• промяна декора на стената: около леглото може да се боядиса в други бои;

• пространствено, да се направи в стаята «второ ниво».

Работната зона е място за развитие. Докато детето е малко, да се определи работна зона е трудно. Въпреки това, около масата или «ъгъла» е нужно да се създаде атмосфера, в която малчугана да почувства важността от това, което прави. Задължително купете на детето столче и масичка. Те трябва да стоят обособено и да не се възприемат като място за игра. Рисуването или лепене на фигурки от пластилин ще помогнат да възпитат постоянство, способност за концентриране върху определено занятие – това също е някакъв вид работа.