Остров в кухнята или истинско чудо?

В наше време е трудно да си представим съвременната кухня без технологичен «остров», открит от всички страни – това е толкова удобно и стилно. Да приготвяте храна в кухнята — остров е истинско удоволствие.

В планираната реконструкция на кунята са важни няколко неща. Едно от тях е основното почистване, демонтаж на кухненски шкафове, извозване на стари мебели, демонтаж на настилки. Ремонтни дейности и най-интересната част планиране на обзавеждането и самото обзавеждане с включен кухненски остров.

Ергономика – островните кухни стават, като правило, в повечето помещения (от 16 кв. м). Планировката на кухня — остров позволява да икономисате време на движение из стаята. Мивката, котлоният панел, ширма, шкафа с посуда и другите необходими за приготвянето на храната елементи са разположени на нея така, че домакинята да намира всичко бързо. Освен това в тази кухня с остров позволява по време на приготвянето на храната да общувате със семейството или гостите, ако кухнята е поместена в обща стая с всекидневната.

Функционалност – вариантите на комплектация на работната повърхност на острова е различно: котлоният панел и мивката, с разделна повърхност. Под плота може да се постави съдомиялна машина, ледогенератор или компактен хладилник. Най-простия вариант е остров, изпълняваш функциите на няколко маси. Също кухнята — остров може да изпълнява ролята на бар. Съвременните модели позволяват да се трансформира работната зона: да се движи или да се повдига допълнителен плот, може и под формата на раковина.

Планировка – най-простия вариант на островната планировка на кухнята е отделно стоящ в центъра на кухнята или разположен до стената. Полуостровът ще има съединение със стената или част от кухненската гарнитура. Архипелаг, като правило се състои от два полуострова: високо многофункционален модул и нисък модул — остров. Последният вариант, разбира се, може да се помести само в просторно помещение. Островните елементи се срещат в гарнитури почти във всички стилови направления. Всички елементи на острова предимно се изпълняват в един стил.

В скъпите модели работната повърхност се регулира по височина посредством пулт. Например, с помощта на сензорен екран плота може да се движи, а битовата техника да се прибира. Площта до мивката, се ползва не само в качеството си на обедна маса, но и за работна повърхност.

Форма и цвят – островната кухня често има Г-образна или П-образна форма. Островните кухни биват кръгли, квадратни, правоъгълни, полукръгли и у-образни. Могат да се съчетаят с различни оттенъци от модули, например, корпуса на острова може да се изработи в кафяв цвят, а плотът да бъде направен от бял.

Стил

  • Класически – кухнята с остров в класически стил има нестандартна фасада, стъклени вратички на шкафовете, витражни стъкла и плот от камък. Островът на такава кухня е украсен с ламперия, отворени рафтове и открити засводени плочки с фриз. Плотът предимно е каменен тип.
  • Кънтри – кухнята остров в стил кънтри има островен елемент, украсен със завеси от текстил и декоративна плетка. Подвижните чекмеджета се заменят с плетени кошнички.
  • Модерен – кухнята остров в стил модерен се отличава с използване на такива материали, като стъкло и метал. Плотът на острова има обтекаем кант, стените имат идеално гладка повърхност (посудата и техниката са скрити и техните, ръкохватки не са видни).
  • Минимализъм – за островна кухня в стил минимализъм главното е – функционалност, простота и лаконичност: вградена мебел, раздвижена фасада на кухненските шкафове, многофункционални секции за хранене и посуда, продукти и кухненски прибори.