Пилинг и маски от билки за хубав тен

Билковите отвари и природните средства се ползват за много неща, но те също така са силен съюзник на козметиката. Свойствата им били открити още в древността, а години наред нашите баби ги ползвали като единствен козметичен продукт в грижа за красотата и хигиената си.

С помощта на билкови отвари, може да направите тена на кожата по-приятен и да се подготвите за предстоящото лято. С билки може да направите маски, които да поддържат кожата и да се отразяват добре на мазната такава. Парните бани с билки, лосиони със семки, естествен пилинг, почиства, одобряват кръвообращението и правят нежна и гладка кожата.

Подобно на изсветляващ пилинг за лице Spot Peel, който подсилва и връща сиянието, здравия и добър вид на кожата, ето и няколко маски с билки за хубав тен:

  1. Смесете лайка, бъз и липов цвят, залейте си с 1 ч.ч. вода и оставете да завря. В топлата вода добавете ? ч.л. мед и овесени ядки (може брашно). Маската се нанася топла и престоява на кожата 30 мин. След процедурата кожата се измива и подсушава.
  2. Смес от лайка, овесено брашно и ленено брашно, в равни пропорции се кипват, а получената отвара се нанася на лицето и деколтето. Може на местата около очите да се поставят парчета марля или пергамент. Маската трябва да действа 20 мин., след което се измива и напръсква със студена вода.
  3. Бадемови трици се запарват във вряла вода, а с получената каша се намазва лицето. Маската престоява 15 мин. и се измива с хладка вода.
  4. В ? вода се сипват 2 с.л. лайка и се оставя така за 10 мин. След това се прецежда и с отварата се изтрива кожата на лицето. Може да се ползва и за премахване на грима, като тоник.
  5. Шишарки от хмел се нарязват и заливат във вряла вода. Когато изстине със запарката се обтрива кожата. Ползва се по всяко време, включ. За махане на грим.
  6. Смес от жълт кантарион, джоджен, липа и лайка се заливат с гореща вода, като се оставя да престои под похлупка един час. Към получената отвара се добавя глицерин и се втрива в кожата.
  7. Във вряла вода се слагат 3 с.л. арника, след престои от 30 мин се отцежда и се ползва за почистване на кожата.
  8. Запарка от розмарин, престоява един час, прецежда се и с нея се отрива кожата на лицето. Ползва се след всяко миене с вода.