Подбиране и подреждане на цветята в жилището

02345Цветята като цели растения или като отрязан цвят се внасят в жилището, за да му придадат живот, свежест и красота. Това може да се постигне, ако домакинята успее да създаде хармонично съчетание както помежду им, така и между тях и обстановката — изложението на помещението, пространството и мебелите в него. Различието на тези условия даже в пределите на едно жилище предлага безброй варианти на избор и подреждане на декоративните растения, при които домакините могат да проявят личния си вкус за хармония на багри, форми и обем. Тук няма да разглеждаме конкретни случаи, което и не е възможно, но ще се спрем на някои общи положения, от които домакините могат да се ползват.

ЦЕЛИ РАСТЕНИЯ

При избора на растения за украса на жилището преди всичко трябва да се вземат под внимание условията в него: температурата през зимата, осветлението и възможността да се поддържа въздушна влажност. Ако цветята се внасят в жилището безогледно, те най-често страдат, стават уродливи и вместо да освежават помещенията, действуват потискащо.

Важно е също растенията да се поставят на такова място, че да се виждат изцяло или да показват декоративните си части — листа или цветове. Ако в помещението има повече мебели и мястото за цветята е ограничено, за предпочитане е да се постави само едно растение, но то да заеме подходящо място.

02345В помещение с пъстри стени или с много картини по стените не поставяйте растения с шарени листа. Двете пъстроти ще се слеят и ще дразнят окото. За такава обстановка подхождат листнодекоративни цветя с чисто зелена багра. Те се открояват добре върху общата пъстрота и създават опорни багрови доминанти за зрението. Обратно, за помещения, чиито стени са еднотонни (еднобагрени), подхождат листнодекоративни растения с пъстри листа: кодиеум (кротон), зебрина (традесканция), пендула, сансевиера, копривка и др., както и растения, чиито декоративни части са цветовете.

Мебелите в помещението са друг решаващ елемент при избора на растенията. Ако в стаята, за която избирате цветя, има старинни, тежки мебели, броят на растенията трябва да се сведе до минимум, като се спрете предимно на растения с едри листа, проста линия и чиста багра (фикус, драцена, семейно щастие, кливия и др.). Растенията със сложни или нарязани листа (филодендрон, циперус, папрати и др.) добре раздвижват спокойните линии на модерните мебели.

Ако имате стая или кът в битов стил, не поставяйте там екзотични видове. Най-добра растителна декорация за такава обстановка са зелениката, бръшлянът, здравецът и други стари цветя.