Помогни на кожата си – подготви я за лятото

Сега е моментът да помогнеш на кожата си и да я подготвиш за летните дни. Опитай се да пиеш повече вода всеки ден и хидратирай. Съществува заблудата, че само сухата кожа има нужда от грижи в тази посока. Истината е, че всеки тип кожа се нуждае от хидратация. Защото дехидратацията я прави грапава, повехнала и подчертава всяка бръчица. Проявите на дехидрация могат да бъдат различни. Сухата кожа изпитва необходимост от хранителни елементи и мазнини, а обезводняването е признак, че и липсва необходимата влага. Когато е дехидратирана, тя става сивкава, при допир е грапава и бързо се бели. Мазната кожа има нужда от допълнителна влага, когато е сивкава на цвят и с разширени пори.

Дехидратация има, когато…
Най-често това се случва, когато си била изложена прекалено дълго време на въздействието на слънчевите лъчи. Възможно е кожата да пострада и да се изсуши прекалено много, ако у дома или в офиса ти има климатик. Небалансираната диета и гладуването пък водят до липса на витамини и минерали, а оттам и до дехидратация. Проблемът се появява и ако ползваш козметични продукти, в които има високо съдържание на спирт, агресивни миещи средства, чешмяната вода, както и ако прекаляваш с употребата на скрабове, пилинги, ексфолианти. Цигарите и алкохолът в по-големи количества също не влияят добре на твоята кожа. Кафето и тютюнопушенето буквално „изсмукват“ водата от клетките. Затова компенсирай всяка чаша кафе с поне две чаши вода. Дехидратираната кожа изисква специални грижи – правилно треиране и продукти, които и осигуряват дълбоко и дълготрайно овлажняване и ограничават трансепидермалната загуба на вода.

Почиствай правилно
Когато се миеш, го прави не с чешмяна, а минерална или поне преварена вода. Тя е по-мека и не е хлорирана. В никакъв случай не почиствай със съдържащи спирт продукти. Вместо това използвай подходящо мляко в комбинация с тоник. Преди да си купиш нещо, задължително прочети съдържанието. Ако там пише, че продуктът съдържа овлажняващи и успокояващи съставки, може да го ползваш.

Съживи я с…
Продукти за дехидратирана кожа, които включват овлажняващи елементи, най-важен от които, разбира се, е водата. Тя обаче се изпарява от кожата 10 минтуи, след като си нанесла съответния продукт, затова важна роля за качеството на козметичните препарати играят елементите, които привличат и задържат водата върху епидермиса (горния слой на кожата). Полезна роля за това имат серамидите и полизахаридите. Естественият воден баланс на кожата може да бъде възстановен с помощта на липозоми, пантенол, екстракти от растения и водорасли. За да бъде ефективна хидратацията, продуктът трябва да съдържа мазнини. Тънката предпазна стена, която те образуват върху кожата, не позволява на водата да се изпари.
Добър начин за третиране на дехидратираната кожа са термалните води, които са най-често под формата на спрей. Пръскай кожата си поне 3 пъти на ден от разстояние 10-15см. Ще ти е нужна и козметика за хидростимуланти за суха и дехидратирана кожа. Те увеличават съдържанието на влага, стегнатостта на кожата, редуцират бръчките в дълбочина, а натуралните растителни съставки подпомагат естественото производство и задържане на влага.

Поне веднъж седмично третирай лицето си със специална маска за уморена и дехидратирана кожа. Повечето такива продукти съдържат витамини А и Е – антиоксиданти с регенериращо действие, хидратиращи съставки, хидрогенезирано масло от рапица (Canola Oil) – с противовъзпалителни свойства, сравними с тези на хидрокортизона.
И не забравяй, че дехидратираната кожа старее по-бързо. От друга страна, с възрастта способността и да се овлажнява сама вътрешно намалява. Това се дължи на понижаването на нивото на хиалуроновата киселина, чиято функция е да хидратира кожата.

Научно обяснение
Според дерматолозите смяната на двата сезона (лято и есен) причинява на кожата ти истински шок. Защото през лятото кожата е изложена на влиянието на силните слънчеви лъчи, изсушаващия вятър, солената вода на морето. С идването на есента, все още невъзстановена, кожата трябва да се пренастрои на новите условия – по-ниски температури и по-сух въздух в затворени помещения. Всичко това води до нейното допълнително изсушаване. При правилно функциониране на дермата недостатъкът от влага ще бъде преодолян. Чрез кръвоносната мрежа – водата се пренася и се свързва с междуклетъчното вещество на кожата. Образува се гел. Т.е. дермата събира водата в себе си като гъба – оставя си необходимо количество, а излишъка изтласква нагоре към повърхността на кожата. Ти обаче можеш да подпомогнеш този процес с добра грижа, правилно третиране и подходящи продукти.