Прайда Саро и стадото биволи от равнините Дуба

02345Лъвовете обикновено ловуват нощем или поне в прохладните часове при изгрев или залез-слънце. Но не и тези от равнините Дуба, които започват да дебнат плячката си, когато жегата по пладне достигне 50 градуса. Това, е една от много необичайни черти на прайда, който живее в близка връза със стадо африкански биволи на един мочурлив остров в делтата на река Окаванго. Деветте лъвици от прайда Саро(саро, е местното име на палмите, под които обичат да си почиват) рядко изпускат от поглед стадото и нападат този източник на прясно месо с твърде малко привична за котките потайност.

02345Когато ловуват, те се втурват директно към плячката си. Всеки месец лъвовете убиват около 22 члена на издръжливото стадо, наброяващо над 1000 индивида. Африканските биволи винаги са страхотна плячка, но изненадващото, е, че тези от Дуба са се научили да се отбраняват като едно цяло. Това установи екип от британски учени, които наблюдаваха прайда Саро в продължение на две години. Те контраатакуват при повече от 3-4 от нападенията и в някои от случаите раняват смъртоносно лъвиците. Биволите могат да избягат от острова, особено по време на сухия период, когато околните реки са проходими. Те, обаче остават – изглежда според тяхната стратегия познатия враг, е за предпочитане.

Ето и как протича самия лов – прайдът обикаля с привидно равнодушие, оглеждайки се за лесна плячка, докато паниката започва да обзема биволите. Лъвовете се втурват напред и стадото се обръща в бягство. Понякога изглежда, че лъвовете напълно контролират нещата, друг път битката може да продължи с часове. Преследването във вода изисква огромна сила. Лъвиците от прайда Саро развиват физика на щангисти от ежедневния лов на биволи сред мочурливия терен. Лъвовете по природа обичат да плуват, но в Дуба те са се превърнали в блатни котки.

Освен прайда Саро още два други прайда споделят острова с площ 200 кв.км, но те не са толкова свързани със стадото като лъвиците Саро, които могат да спят пред очите на биволите, без да всяват паника сред тях.