Произход на цветята

02345Широко е понятието цветя. Под това име някои разбират само растенията, които имат красиви цветове, а на онези, които не цъфтят, дават различни названия — тревичка, зеленото и пр. Други наричат цветя всички декоративни тревисти растения, независимо от това, дали те цъфтят или имат само красиви листа, като включват и храстите, отглеждани в саксия. Трети в понятието цветя включват и градинските храсти. Ние ще се присъединим към третата група и ще занимаем нашите читатели с някои цъфтящи и листнодекоративни тревисти и храстовидни растения.

ПРОИЗХОД НА ЦВЕТЯТА.

Свикнали сме да разделяме цветята на саксийни и градински. Природата обаче не е създала растения за саксии. Те всички са възникнали при определена природна среда и са пригодени към нея. Когато човекът, пленен от красотата им, е пожелал да ги премести в жилището си, независимо от това, къде се намира то, за много от цветята се наложило да растат в съдове. И колкото по на север (за Северното полукълбо) живее човекът, толкова повече цветя стават саксийни. Сега обществото разполага с хиляди видове от различни географски ширини и климатични области. Едни от тях произхождат от влажните тропически гори, където растат или в почвата, или по дърветата, други са взети от пясъците на пустините, трети са пренесени от субтропичните области и у нас се държат като полузимоустойчиви (хортензията, хризантемите, крушката и др.), четвърта група са растения на други континенти, но са взети от области с умерен климат и у нас растат добре в открити площи. Това ни задължава да знаем повече за родината на цветята — за нейните температурни условия, валежи, слънчево осветление, почва, за всичко, което се нарича външна среда, — ако искаме по-малко да страдат нашите затворници в саксии.

02345Наред с естествените видове човекът се радва и на много други, създадени от него (селекционирани), като при някои цветя селекционираните форми са много повече от естествените. Например розите, лалетата, гладиолусите, хризантемите и др. са представени с по няколко хиляди сорта. И всичко това е предизвикано от нуждата на човека да има край себе си все по-красиви и по-интересни цветя, от неговото чувство на естетика. Селекционираните растения подобно на естествените видове запазват свойството си да изискват за развитието си условията, при които са съществували родителските им видове. Затова и при тях също е нужно да знаем повече за географския произход и незимоустойчивите потомци да ограничим в саксии.

И така ние узаконяваме термина саксийни цветя, т.е., растения, които трябва да се отглеждат в помещения.