Пролетно почистване на големи и малки жилища

Време е за пролетното почистване. Ох, само тази мисъл като мине през главите ни и ни кара да настръхнем от ужас. Колко много работа ни чака! Няма страшно, изготвяме си план, по който да се водим и всичко ще  мине бързо и лесно.

Огледайте къщата си или апартамента. Представяме си, че влизаме за пръв път и всяка нередност ни прави впечатление. Ако сме някой купувач, ще огледаме жилището от кухненските уреди до цвета на стените и прозорците, така че нека всички се приготвим за работа.

Почистване на жилища

Ето ги и съветите в плана за действие.

1. Нека да почистим и подредим. Кухнята и банята са двете главни  области в нашия дом, които трябва да са изрядни с вида си. Уверяваме се, че плотовете са избърсани и  отдолу, както и уредите (под хладилника, шкафовете и пералнята се събират какви ли не мръсотии). Изчистваме фугите между плочките. Ако е необходимо, ще направим повторно излъскване, за да заблести. Проверяваме дали не сме оставили някъде петънце или следи от препарата.
Всичко, което имаме вкъщи имаме чувството, че ни задушава и сме затрупани, затова трябва да прибираме нещата си. Този способ на гледане с „чуждо око“ вкъщи ще ни свърши чудесна работа. Ако искаме да имаме пространство, трябва да подредим и изчистим. Подреждането прави къщата да се усеща по-голяма и просторна, освен това значително улеснява живота ни.

2.Да се фокусираме върху пода. Уверяваме се, че всички килими са почистени с пара или поне с прахосмукачката, плочките са избърсани, а дървените подове са полирани. Подовете, стените и таваните са обикновено първото нещо, което купувачите проверяват.

3. Светлината. Измиваме прозорците и избърсваме праха по дограмата. Изпираме всички пердета и завеси. Хубаво е да подсилим естествената светлина. Сменяме  крушките и избърсваме  осветителните тела.

4. Проверяваме ароматите и миризмите вкъщи. Изчистваме хладилника си и изхвърляме  боклука. Искаме да имаме свежа, чиста миризма вкъщи и да не се притесняваме когато ни идват гости. Може да сложим няколко леко ароматни свещи, но нищо твърде силно.

5. Пребоядисваме в свежи тонове стените. За интериорна боя избираме универсални цветове, които да си пасват с различните мебели.

6.Може да лакираме и полираме мебелите, които са загубили блясъка си. Ако обаче старите ни мебели твърде захабени и не ни харесват, решили сме да ги сменим с нови, можем да се отървем от тях, като ги подарим, продадем или ги изхвърлим чрез фирма за извозване на стари мебели във Вашия град.

7.Как изглежда входната врата. Входът на дома ни трябва да бъде приветлив и красив. Един от най-лесните неща, които можем да направим, е да боядисаме входната врата.

8. Казваме сбогом на напуканите тавани. Таваните ни са все така напукани както отпреди 30 години. Кой иска таван, който прилича на извара? Трябва сериозно да помислим за подновяване.

9.Да добавим колоритен акцент от изкуство в интериора. Има толкова много начини да озарим дома си. Може да декорираме с цветни възглавнички, интересни вази, килими, и картини по стените – всичко може да добави индивидуалност на иначе скучното място. Бъдете креативни!