Сила и страст в диетата на спортистите

Спортът ни зарежда с енергия през целия ден. Той има прекрасен ефект, както върху телата ни, така и върху духа. В същото време, докато се занимавате с физическа активност, трябва да се грижим и за правилното хранене. Само така може да разчитаме на здраве и сила.

Какви са правилата за хранене и какви особености крие хранителният режим на спортистите, научете сега:

диетата на спортистите

Храненето за спортисти трябва да осигурява цели

Доставянето на достатъчно калории, витамини, хранителна стойност, специфичен товар и консумацията на енергия.

Регулиране на правилното тегло за спортиста.

Намаляване на мастната тъкан в тялото и увеличаване на мускулите.

Възможно най-бързо възстановяване, след спорт.

Поддържане на баланс в организма на база сол, вода, киселинно-алкална основа.

Рационалност в храненето

Протеините (извара, яйчен белтък, постно филе месо, морски дарове). Всички те са градивните елементи за мускулите и други тъкани. Те са необходими за увеличаване и поддържане на мускулната маса и разбира се за сила.

Повечето протеинови и нишестени храни подкисляват тялото при продължителна употреба. За да избегнете това, трябва да алкализирате тялото с естествени продукти. Такива са суровите зеленчуци, билки, пресни сокове, вода с мед и лимон.

Ако консумирате твърде малко протеини, то има голяма вероятност от дехидратация и загуба на калций в организма.

Мазнините са наситени (млечни продукти, мазно месо, твърди масла) и ненаситени (риба, растителни масла). Ненаситените мазнини трябва да са по-обилни в диетата на спортистите. Те регулират дейността на хормоните и ензимите и помагат на тялото да изгради клетъчни мембрани.

Въглехидратите се делят на сложни (зърнени храни, зеленчуци) и прости (сладки плодове, захар, брашно). За спортистите е по-добре да обърнат внимание на сложни въглехидрати. Последните им помагат за по-ефективно натрупване на мускулна маса и повече сила.

диетата на спортистите

Хранителна пирамида за спортуващите

Препоръчва се в по-голяма степен въглехидратите да присъстват в диетата с около 70%;

диетичните мазнини да са  до 20%;

протеините да са в 10%.

Повече за хранителните графици, тренировки и диети, разгледайте на страниците на сайта: https://zasporta.com

Режим на захранване

Редовността е много важна за силата и здравето, затова трябва да присъства в режима на спортиста. Диетолозите препоръчват да се яде 5 до 8 пъти на ден. При редовен прием на храна, тялото не натрупва „резерви“. Така производството на инсулин се стабилизира, а той е най-важният антикатаболен хормон (който засилва катаболизма на мускулната тъкан).

Също така, количеството изядена храна трябва да е оптимално. При преяждане храната веднага преминава в дванадесетопръстника, „прескачайки“ стомаха. В този случай тялото няма време да получи полезни вещества от изяденото.

Можете да хапва по 2 часа, преди тренировка и 1 час, след такава. Много е важно да се консумират достатъчно течности. Препоръчва се да се пие по половин литър, чиста вода, 2 часа преди тренировка, 150 мл – на всеки 20 минути интензивни упражнения. И половин час, след спорт до 2 литра вода.

Невъзможно е да спортува продуктивно, без подходяща диета. Силите ще отслабнат, а резултатите, така и няма да се появят. Общите препоръки са полезни за всички, но ако спортът е от професионален характер, този въпрос трябва да още по-внимателно проучен. В началния етап е по-рационално да се потърси опитен диетолог. И, въпреки съветите и компетенцията му, не трябва да се спира с търсенето на професионална литература и да се наблюдават индивидуалната реакцията на тялото.