Студ как да стегнем автомобила за зимата

За повечето собственици на автомобили зимата е истинско изпитание. Не само пътната обстановка, но и самото стягане на автомобила за зимата, в т. ч. и смяна на зимни гуми, така и припалването в най-големия мраз навън.

Всичко това, защото не всеки има отделен отопляем гараж. Това означава, че стартирането на двигателя отнема много от проблемите. В студения сезон, дори и най-модерният автомобил може да бъде капризен, да откаже да започне и да задържи.

Основните причини

„Виновниците“ на факта, че колата не иска да запали при минус 10 или 20 градуса, могат да са следните системи:

запалителна система;

акумулатор;

енергийна система;

система за студен старт (подгряване);

система за смазване (смазочна система).

В допълнение към съществуващите проблеми, може да добавите нискокачествено гориво, което често се продава на бензиностанции.

Какво да направя, ако колата не запали?

В този случай използвайте следните съвети.

Включете запалването, но не стартирайте двигателя, оставете горивната помпа да помпа бензин за няколко минути.

За да загреете батерията, преди да стартирате, е необходимо да включите дългите светлини за 10 секунди.

Не забравяйте, че когато включите стартера, ще трябва да изключите всички електрически уреди. Това ще намали натоварването на батерията. Изключвайки основната светлина след 10 секунди, може да започнете да стартирате колата. Ако имате кола с ръчна трансмисия, тогава преди първото стартиране стиснете съединителя. Може да се държи здраво за няколко минути. Тази мярка няма да позволи на колата да се забави, както и значително улесни работата на много студен двигател.

Ако вече сте направили повече от един неуспешен опит да стартирате автомобила за дълго време, опитайте следния метод. Натиснете педала на газта до упор и включете стартера. Това действие ви позволява да изпуснете горивната камера от натрупаното гориво, след многократните неуспешни опити за стартиране на двигателя.

Не забравяйте, че лятото остава гориво в резервоара на дизеловия двигател ще направи опитите ви да стартирате автомобила много по-трудно, когато става студено времето. Такова гориво може да се сгъсти силно или дори да се превърне в маса, наподобяваща парафин. Натрупва се в горивната помпа с високо налягане, във филтъра и инжекторите. В този случай е необходимо да се излее вряща вода на тези части на колата. Но трябва да сте изключително внимателни, за да не повлияете на стартера и алтернатора.

От съображения за безопасност е по-добре да ги покриете с пластмасова обвивка предварително. За да елиминирате парафина в дизеловото гориво, може също да добавите антигел към него. Опитайте се да излеете нагрятото гориво (30-40 ° C), но трябва да имате предвид, че трябва да загреете резервоара за гориво. Но най-добрият начин да се реши този проблем е да се инсталира подгревател.

Това устройство е от два типа: автономно и мрежово захранване. Електрическото отопление изисква постоянно присъствие до 220 V източник на захранване в зоната за съхранение на машината. А времето за нагряване варира от 20 до 40 минути. Автономният нагревател е много по-удобен: не изисква мрежова връзка и има функция за включване / изключване, която работи няколко пъти през нощта или през деня.

Автомобили с двигател на бензин, както и с дизелови двигатели, могат да откажат да започнат в студа. При отрицателни температури няма нормално изпарение на бензина. Друг проблем е повишената влажност на въздуха, това увеличава риска от „изливане“ на свещи със студен бензин:

Ако това вече се е случило, трябва да развийте свещите и да проверите венчелистчетата и графитния прът. Ако те се намокрят, тогава трябва да завиете резервни свещи или да запалите старите над газова печка. Ако свещите се загреят, колата ще запали от първия път.

Друга причина, че колата не пали, се крие в замразяването на охлаждащата течност. Този проблем може да доведе до прегряване на двигателя. Ако това се случи, трябва да спрете двигателя за 10 – 15 минути (не може да отворите капака). В такива случаи може да се образувани една или повече ледени капачки. Ако не работи самостоятелно, по-добре е да извикате камион и да карате автомобила в топъл гараж, където да замените охладителя с по-устойчив на замръзване.

В допълнение, експертите съветват автомобилистите задължително да загреят двигателя до долната граница на работната му температура. Това ще помогне да избегнете ситуации, при които трябва да разглобите проблемите, които са натрупали по средата на пътя. Никога не пренебрегвайте това просто правило, много по-малко не карайте със студен двигател и с включени всички устройства.

Не спирайте двигателя веднага след недостатъчно загряване, това може да доведе до факта, че няма да стартира първия път. Трябва да изчакате няколко минути и да опитате всичко отначало. Така може да защитите батерията и стартера от ненужно натоварване.

Опитайте се да стартирате колата с влекач. Важно е колата да успее да набере скорост, която ще съответства на 2 или 3 предавки. При включено запалване, трябва да превключите на правилната предавка и внимателно да освободите съединителя. Веднага щом разберете, че двигателят е стартирал, стиснете отново съединителя. Това е необходимо, така че замразеното предаване да бъде изключено от двигателя. Веднага след като колата стартира успешно и осъзнахте, че можете да продължите да шофирате сами, уведомете шофьора на автомобила, който ви дърпа с мигаща светлина.

Тези съвети ще бъдат полезни в студения сезон, но е по-добре да се погрижите за автомобила предварително и да предприемете някои превантивни мерки преди началото на замръзване. Актуализирайте маслото, използвайте охлаждащата течност с желаната концентрация, напълнете автомобила само с висококачествено гориво, проверете състоянието на батерията, подменете свещта, ако е необходимо, почистете всички контакти от окисляване. В допълнение, ще бъде полезно да промените всички филтри и да изолирате двигателя и радиатора на колата си.

Също така в модата влезе и инсталирането на аларми с дистанционно стартиране на двигателя. Някои модели включват автомобилния двигател дистанционно след определено време и поддържат температурата на двигателя за необходимото време. За тях няма да е проблем да стартират такъв двигател. В противен случай атаката ще настъпи в най-неподходящия момент. Така ще бъде много трудно да запалите.