Топ 10 съвета за почистване на таван, без които не можете да живеете

Погледнахте ли нагоре към тавана си, мислейки, че е време да почистите праха?

Минаха ли години, откакто сте били в това изтънчено пространство за по-дълго от секунди?

Ако е така, може да е време за почистване на таван. С това ръководство в 10 стъпки ще ви помогнем да превърнете монументалната задача в задача, която можете да управлявате.

Топ 10 съвета за лесно почистване на тавана

Уверете се, че следвате нашия контролен списък в ред! Изброихме стъпките хронологично, за да ви помогнем да направите процеса възможно най-ефективен.

Първа стъпка: Премахнете всичко

Най-лесно се почиства празна стая. Преди да започнете да вадите всички метли и целия арсенал за почистване, премахнете съдържанието от тавана.

Това ще ви позволи да почистите и инспектирате всеки сантиметър от стаята, както и да сортирате неща, които вече не ви трябват.

2. Избършете всеки сантиметър прах

Независимо, дали са минали месеци или години, откакто сте почистили таванското си пространство, вероятно ще намерите възхитителна колекция прах. Ще искате да изчистите всеки сантиметър, от прозорците и дограмите до дървени греди, первази, стени и други повърхности.

Ако зоната е наистина прашна, носете маска, за да предотвратите вдишването. Прахът с електростатично зареждане работи най-добре при такива задачи. Ако се замърси твърде много, почистете го, преди да продължите.

Уверете се, че покривате всичко, включително осветителни тела, вентилатори и труднодостъпни места.

3. Вакуумирайте, след това почистете

Съберете всички големи отломки, с които не можете да се справите, след което изсмучете, каквото можете от единия край на стаята до другия.

Имайте предвид вида на прахосмукачката, който използвате. Ако имате високоефективна торба или кутия с филтър, те ще работят най-добре. Прахосмукирането може да улави праховите акари, мъртвите насекоми и алергените, които се заселват по тихите тавани.

За тесни ъгли и неудобно оформени зони използвайте маркучи и други вакуумни удължители. Бъдете внимателни, след това последвайте с метла, за да измиете останалия прах и отломки.

4. Проверете изолацията си

След като таванското помещение е чисто, проверете изолацията. Тя трябва да е равномерно разпределена. Не трябва да се показват пролуки или плитчини.

Ако изолацията показва признаци на влага, мухъл или плесен, тогава ще искате да я смените. Голяма част от въздуха във вашия дом циркулира през тази зона. Не искате тези вещества да попаднат във въздуха във вашия дом.

5. Прегледайте за влага и мухъл

Вашата изолация не е единственото място, където на тавана ви може да се крие  нездравословна плесен. Проверете внимателно вашето празно таванско помещение.

Мухълът може да бъде в различни цветове, от сиво и черно до кафяво, оранжево, зелено или бяло. Ако таванското ви място мирише на мухлясало, вероятно такъв се развива точно там.

Ако имате мухъл в дома си, най-добре е да се обадите в сервиз за почистване на  таванско помещение. Не искате да рискувате да остане или да излезе извън контрол, особено ако имате някаква форма на астма или алергия. Мухълът може да причини дихателни проблеми.

6. Вземете превантивни мерки

Докато проверявате всяко кътче, направете опит да идентифицирате всички проблеми. Ако през прозорец или отворено пространство имате течение, то може да увеличи сметката ви за отопление и въздух, като същевременно затрудни уреда да си свърши работата.

Вредителите също са проблем. Ако забележите признаци от присъствие на гризачи, като екскременти или сдъвкани кутии, обадете се на експерт, за да се отървете от проблема.

7. Сортирайте своите принадлежности

Докато все още имате всичко извън тавана, сега е подходящ момент да го подредите. Отървете се от нещата, които не сте използвали от години и сортирайте елементите, които все още възнамерявате да съхранявате.

Дръжте тези предмети организирани в пластмасови кутии за съхранение, за да предотвратите излагането на елементите. Освен това ще се улесни съхранението, което ще ви позволи да оптимизирате пространството.

8. Дарете това, от което нямате нужда

Остават ли ви купчина неща, които осъзнавате, че нямате нужда? Перфектно! Отделете време да ги дарите на благотворителна организация. Тези добри дела се приспадат от данъци.

Освен това е добре да рециклирате старите си предмети и да им дадете нова цел.

9. Подменете нещата по подреден начин

Докато отивате да приберете някои нови артикули на тавана си за съхранение, имайте предвид къде ги поставяте. Поставете по-често използваните артикули в лесно-достъпни зони.

Като поддържате таванското си пространство организирано, улеснявате сортирането, извличането и почистването.

10. Направете почистването на тавана част от рутината си

Почистването на таванското помещение не трябва да бъде мащабно начинание. Вместо това направете така, че да го почиствате два пъти годишно. Това ще ви помогне да държите праха и отломките под контрол.

Всичко това ви помага да поддържате дома си в добра форма. Когато почиствате и инспектирате тавана си два пъти годишно, вие поддържате неговата цялост. Това ще помогне за предотвратяване на големи ремонти в бъдеще, като щети, причинени от вредители, мухъл и плесен.

Тук, в www.bozhil.com, предоставяме изключителни услуги за подобряване на дома. Ние ще ви помогнем да създадете правилно запечатано, чисто и изолирано таванско пространство. Ако живеете в района София и искате безплатна оценка,  свържете се с нас днес.