Всичко за стаята на нашия тийнейджър

Тийнспалнята е стая, която има много функции – тя е стая за спане, учене, игри, всекидневна или минихол за посрещане на приятели.  Затова тя трябва да бъде просторна, за да може да прибере всички нужни мебели – легло, гардероб, библиотека, столове или кресла, спортни съоръжения, музикални уредби и т.н.

Стая за тийнейджъри

Забележка: Предварително се допитайте до вашите син или дъщеря, преди да предприемете каквито и да е било мерки относно обзавеждането на тяхната стая!  В никакъв случай не си помисляйте да складирате разни неща стари мебели, които няма да се използват, а само ще пречат в стаята, като например стария безформен фикус,  наработещата шевна машина, която се чудите къде да оставите, само и само да не я изхвърлите. Или други стари шкафове като раклата на баба ви, скрина с детски дрехи и пелени и др.

Вкусовете на вашите тийнове не са такива като вашите – нито цветовите предпочитания, нито стил на обзавеждане.

Ето няколко прости правила, които могат да ви насочат:

  • Предварително изберете цветовата гама, в която ще бъде стаята. Тийнейджърите обичат както светли, така и тъмни цветове, но не всичко пасва за обзавеждане, трябва да има баланс. Например сега е много модерно да имате цветна стена.  Една от стените може да бъде боядисана в ярко оранжево или тъмно лилаво, докато другите останат бели или кремави.

Включете  на зеленото, синьото, черното в съчетание с по-бледи цветове.

Светло бежово, кафяво и сивите тонове могат да бъдат комбинирани в по-наситени цветове.

  • Стената може да бъде акцентирана и по друг начин – например във вид на тухлена мазилка с поставяне на такива тапети или пък стена приличаща на автомобилен салон с карбонова повърхност, нощни градски или тропически пейзажи.

Атрактивния вид се постига с различни тапети, стикери за стена, ръчно рисувани стенописи.

  • Много ефектно изглеждат контрастите. Както бързо се мени и настроението на подрастващите в тази възраст, така и бързо се сменят предпочитанията. И все пак бъдете практични – не си мислете, че тийнейджърът ще държи чист белия килим или кремавата дамаска на канапето.
  • Подменете мебелите от корпусни с вградени шкафове и гардероб. Така лесно и бързо всичко ще влиза в ред, вместо многото рафтове, етажерки и столове, отрупани с дрехи. Разделянето на стаята на зони е добра идея, ще я постигнете с няколко стелажа.
  • Поставете легло, което след ставане се трансформира в кът за писане (то се вдига и застава право до стената). Така ще се отвори много място и ще има пространство за трениране на спорт у дома или ще се създаде място за учене (рисуване, чертане, създаване на проекти). Друг вариант е леглото да бъде разтегателен фотьойл, който се трансформира всяка сутрин и вечер.

Сменете завесите – премахнете тежките плюшени пердета, като ги смените с щори.

Тюлът също не е добра идея за стая на тийнейджър.

  • Обосновете мястото за четене и учене. Ако поставите плот с големи размери за перваза на прозореца, като там ще е много удобно – достъпът на дневна светлина е най- близко до четящия, ще обособите и мястото за компютъра и ще спестите доста място от пространството на стаята.
  • Поставете акцентите в стаята – плакати и снимки на любими спортисти, музикални състави и групи, киноартисти. Декоративни орнаменти, керамични фигурки или макети на кораби, самолети, мотори и коли.

Поставете цветни кутии – табуретки, меки столове „Пуф“ и др. свежи декоративни неща.