Змиярче и Гастерия

Змидрчето  е от Мадагаскар. Наречено е така, понеже листата му са цилиндрични, почти без дръжка и изпъстрени с по-светли петна. Стъблото е цилиндрично и е красиво,, докато е младо, когато е напълно облистено. Старите стъбла постепенно се оголват, като се започва от основата, но те пък дават цветове—тръбести и червени.

Широколистният бриофилум има листа с дръжка, по-широки в основата, заострени към върха и назъбени по перкфзрията.

И трите вида са предимно листнодекоративни растения за топли и светли помещения. През лятото може да се използват за терасите, но трябва постепенно да се пригодят към слънцето. Изискват добър дренаж на саксията и богата почвена смес, съставена от градинска пръст, много пясък и говежди тор. Поливайте ги през лятото обилно, а през зимата — оскъдно. Така ще получите по-гъсто облистено и по-красиво стъбло.

MEDION DIGITAL CAMERAГАСТЕРИЯ

Пренесена е от Ю. Африка. Има месести, тъповърхи, грапави листа, дълги около 15 см и наредени плътно по 10—20 в една плоскост. Горната им повърхност е вдлъбната, а долната — изпъкнала; дебелината и ширината им постепенно се намаляват към върха. Стъбло почти нямат и листата се разполагат непосредствено до пръстта, като най-долните застават почти хоризонтално, по-вътрешните са полуполегнали и само най-младите са изправени.

Гастерията расте в жилищните помещения, без да страда от сравнително сухия им въздух, и предпочита южен прозорец. Възрастните растения цъфтят, но размножаването при домашни условия става най-лесно чрез отделяне на издънките. Засаждайте растенията в богата и оцедлива почва — тежка градинска пръст, примесена с угнил говежди тор и много пясък.

Дървовидният еониум  е растение от Мароко с разклонено месесто стъбло, всяко от разклоненията на което завършва с розетка от месести, къси, широки и гъсто наредени листа. Португалските рибари го използват за боядисване на мрежите си в кафяво. Расте добре в смес от листовка, разложен говежди тор и едър пясък. В отечеството си възрастните растения са високи около 2 м, но при саксийно отглеждане те едва достигат 1 м. Някои от вариететите му имат тъмнокафяви листа, които при слънце стават почти черни.