10 интересни неща факта по Лазаровден

Знаете ли, кога се чества Лазаровден? Рова един от най-приятните празници, защото първо е деня на цветята и пролетта и второ в българския календар се свърза с природата, по народните традиции и с момата или девойката.

Лазаровден е празник на християните. Всеки с името Лазар или производни на него празнува имен ден, една съботата, преди самият Великден.

Традициите поверяват на този ден момите които са за женене да се пременят в носии и да обикалят из село къщите. Наричани още лазарки. Те влизат в къщите на хората и пеят за плодородие, здраве и щастие.

Стопаните трябва да дадат някакви дарове. Най-често това са орехи, яйца или пари. По традиция по Лазаровден се късат върбови зелени клонки, които се поставят под форма на венец на вратите, за да красят и да вещаят за идващата Цветница/Връбница.

10 интересни неща за Лазаровден:

1. Лазаровден е празник на християнството, традиционното отбелязване в България, не е свързано толкова с легендата за Лазар, който е възкръснал от мъртвите, колкото с езическите ритуали.

2. Според българската митология, Лазар е изобразяван с брадва, как сече дървета и така създава ред. Самият Лазар е претворение, образ между границата на отвъдния и земния свят.

3. Обичаите и традициите за Лазаровден и за Цветница са съответствие, типично на коледните. Сурвакарски работи на мъжете и коледно изпълнение от жените.

4. Според народни традиции Лазаровден е денят, в който става преминаване на момичетата в етапа на моминството. И така започва новият етап от живота им, в който вече са изправени пред възможността да станат булки и да имат свои семейства.

5. Лазаруването е традиция, обичай, произхождащи от древността. Този празник се е появил в епохата на праславянска общност и е характерен за бита на българите. Неговото развитие води началото си с племенно-родовите отношения.

6. По същността си лазаруването е празник, ден на пролетта, любовта и плодородие.

7. Има поверие, че в домове, където лазарки са пели ще има плодородие и здраве в цялата година.

8. Съществува и друго поверие, което казва, че момата, която не е лазарувала, ще е отвлечена от влюбен в нея змей.

9. Има и поверие, че песни лазарски се пеят само на Лазаровден, защо в противен случай ще падне градушка.

10. По традицията за Лазаровден празникът завършва с лазарско хоро. На хорото мъжете избират своите невести, а жените, които имат синове, избират снахи.