Безопасност при домашен ремонт

Ако смятате да правите основен ремонт в жилището си и сте решили да влезете в ролята на „Домашен майстор” при всички положения трябва да вземете необходимите мерки за безопасност, тъй като има някои опасности, които могат да навредят на вашето здраве. В тази статия ще Ви дадем няколко съвета за безопасност при ремонт.

– При положение, че смятате да използвате вещества със силна или отровна миризма, снабдете се със защитно облекло, предпазна маска, очила и ръкавици, които може да използвате и при работа в прашни или мръсни условия.

– Ако Ви предстои боядисване, лакиране или използване на препарати с упойващи вещества, работете на добре проветрено място, защото изпаренията, които смятате да използвате имат много силна миризма, от която може да Ви заболи главата или в по-лошия случай да се отровите.

– Немарливостта в повечето случаи води до проблеми, затова прибирайте инструментите си на места, които да са недостъпни за деца и места, които не са опасни за здравето при случайно падане или бутане.

– Преди да започнете работа, около места, по които протича ел.ток задължително проверете дали сте изключили захранването на помещението, като при работа с ел.уреди винаги използвайте гумени ръкавици, тъй като те са лош проводник на ток.

– По време на ремонт трябва да разполагате с пожарогасител, който е идеалният помощник при пожари причинени в следствие на електричество. НИКОГА НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВОДА, ЗА ДА ПОТУШИТЕ ПОЖАР, ПРИЧИНЕН ОТ ЕЛЕКТРИЧЕСТВО.

– При боравенето с бормашина, използвайте така, която има пластмасово тяло, тъй като пластмасата е лош проводник на ток. При положение, че Ви се наложи поправка на уреда, не забравяйте да го изключите от контакта, преди да пристъпите, към каквито и да е действия върху него. Когато пробивате с бормашина не носете развлечени дрехи, защото могат да се заплетат в уреда.

– Много внимавайте, когато се качвате на стълба, защото по-голяма част от инцидентите по време на ремонт са причинени именно от несериозното отношение към този уред. Преди да се качите на стълбата внимателно проверете дали няма разхлабено болтче или поддаваща стъпенка, която в крайна сметка да Ви изиграе лоша шега и да предизвика сериозни неприятности. Ако имате възможност повикайте някой близък човек, който да Ви наблюдава докато работите и при положение, че загубите стабилност да прикрепя стълбата.