Деца – да възпитавате или да обичате

С появата на децата в семейството и достигане на тяхната възраст, когато могат да играят, родителите неизбежно са изправени пред въпроса: как да възпитава детето, за да стане достоен човек?

Ето и някои насоки:

Някои започват да наказват детето си за всичко, което е направено погрешно, а някои, напротив, позволяват всичко.

Но това, и друго, както казват психолозите, е погрешно. Когато наказваме децата, дори ако това са най-тежките престъпления, ние лишаваме детето от способността да анализира поведението си и да подобри моралните си принципи. Той става зависим от възрастните, които причиняват страх у малкия човек. Често, наказваното дете става много въздържано, или упорито, а понякога дори отмъстително.

Допустимостта, също така пречи на децата да се развиват морално. Дете, което не знае какво е възможно и какво не е, кое е добро и кое е лошо, никога няма да се научи да се държи в съответствие с приетите морални норми.

Тогава кое е правилно?

Всичко е много просто – децата трябва да бъдат обичани, искрено и безпристрастно. Всеки път да им се показва, когато детето греши и когато се държи неприлично.

Например, ако детето ви е извършило нещо нередно, не бързайте веднага да му викате. Погледнете твърдо в очите и упрекнете лошото поведение. В крайна сметка, най-често шегата е начин да се привлече вниманието на родителите, за да бъде отново убедено в тяхната любов. Затова, опитайте да накарате детето да разбере, че все още го обичате. Например, говорете с него нежно, погладете му косата, ръката или гърба и той веднага ще се успокои, осъзнавайки, че възрастните продължават да го обичат, дори когато са заети. И тогава, то ще трябва да помисли за поведението си.

Никога не се оплаквайте от детето в неправдата и неловкостта на действието. По-добре го научете как да го направи правилно. Едва тогава, вашата гордост няма да има граници. Не забравяйте да хвалите бебето по-често, когато го заслужава.

Ако се нуждаете от помощник в родителските ангажименти, наемете детегледачка от тук.

Обичайте децата си, нека го разберат – и много скоро ще видите, че детето ви прави същото!