Как да оборудвате уютна тераса в селска къща: топ идеи

Отворени, покрити, кръгли, павилиони за тераси и със стъклени стени … Ние разбираме, какви са селските стопански постройки – класически и модерни. Сега ви казваме как да ги оборудвате по-добре:

Отворена тераса без ограда

Най-простият тип тераси е с дървена настилка и се води продължение на къщата. Самата настилка може да бъде направена от дърво, камък или плочки.

Ако изберете естествено дърво, бъдете подготвени за редовен ремонт и поддръжка. Колкото по-твърда е дървесината, толкова по-устойчива е на капризите на времето и температурните промени. Препоръчва се дървените подови настилки да се почистват ежегодно с четка и разтвор на препарат, да са шлайфани и покрити със специална импрегнация. Добре е и да се планира периодично почистване на жилище.

Минималистичната архитектура на външната тераса предполага модерен стил на дизайн. Елементите от бетонен и стъклен декор, масивни мебели от естествено дърво и текстил с екологични цветове ще се впишат перфектно в него.

Открита тераса с ограда

Дървена тераса с парапети е неразделна част от класическия облик на лятна къща. При подреждането й се обръща специално внимание на пода. Един от най-популярните довършителни материали е настилката. Такава е смес от дървени стърготини и полимери. Тя изглежда красива и модерна, лесна за използване и в същото време не гние. Не подлежи на промени в температурата и влажността.

Меките одеяла, слънчеви отблясъци на леко овехтял под, биндвиж и люлеещ се стол са атрибути на ненатрапчив и уютен селски стил, който е идеален за декориране на открита тераса с ограда. Между другото, вечер на такава тераса осветлението от домашно приготвени лампи изглежда страхотно.

Покрита тераса

Един от най-важните елементи на терасата е покривът. Декоративният покрив не предпазва от дъжд и вятър, но създава сянка и визуално ограничение. Традиционният покрив предпазва от дъжд, сняг, вятър и слънце. Има и прибиращи се покриви, опънати покриви, покриви на палатки. Изборът на материали не е ограничен – дърво, стъкло, плат, пластмаса.

Люлеещата се пейка ще пасне идеално като декор за покрита тераса. Тук можете също да поставите мек диван за релакс и четене или да организирате трапезария с кръгла маса и класически виенски столове. Всичко зависи от вашия вкус и предпочитания!