Отглеждане на плодове и опазване на културите

За да имате редовно добра реколта, като същевременно запазвате сортовите характеристики на плодовете, техния размер, вкус и в същото време да не изчерпвате дърветата, трябва да се прилагате редица мерки.

На адреса на: www.bozhil.com може да намерите много полезни съвети и съдействие.

Работата по опазването на реколтата започва още в периода на цъфтеж. Обикновено дърветата образуват излишък от цветя и прашинки, така че само 5 до 10% от семките се използва за посевни култури, а 15 до 30% от яйчниците за костилкови овощни дървета, за да образуват цялостна култура. Самите дървета се освобождават от нерационалното разпределение на хранителните вещества, нередовна продуктивност, влошаване на качеството на плодовете във времето. Затова е необходимо да се намеси в регулирането на освобождаването на дървото от резервния яйчник. За да направите това, по време на полагането на цветни пъпки с излишък от тях се извършва пролетна резитба, т.е. премахвайки честта на старите плодови изрезки. След цъфтежа резервният яйчник може да се отстрани ръчно, като се отърси излишният яйчник, така че яйчникът и цветята да са на разстояние 5 – 10 см. Можете да използвате химическия метод – пръскане с разтвор или концентрация 0,8 g на 10 l вода. Пръскането се извършва седмица след разпръскването на венчелистчетата.

Обикновено дърветата образуват прекомерен брой цветя и яйчници, така че само 5 до 10% от яйчника се използва за посевни култури, а 15 до 30% от яйчниците за костилкови овощни дървета.

При лоши метеорологични условия по време на цъфтежа, когато има малко цветя и яйчници, е необходимо, да се предотврати падането на яйчника. За да направите това, костилките плодове, главно черешите, в края на цъфтежа, когато три четвърти от венчелистчетата отпаднат, се напръскват с разтвор на амид NUK в концентрация 75 – 100 mg на 1 литър вода. Дърветата се пръскат при температура 12 – 15 С, винаги в спокойно време.

При ниско оплождане на крушата можете да използвате разтвор на гиберелова киселина, която причинява образуването на плодове без оплождане на яйчника. Обикновено пръскането се извършва, когато голям брой цветя са повредени от пролетни студове. Обработката трябва да се извърши възможно най-бързо, не по-късно от ден след смъртта на цветята. Концентрацията на разтвора е от 0,001 до 0,002%. Въпреки това, поради факта, че gibbrellina за кандидатстване може да намали реколтата през следващата година, пръскане е най-ефективен в началото на цъфтежа.

Вторият период, когато има голяма загуба на добив, е периодът преди прибиране на реколтата. При някои видове плодове, особено ябълковото и крушата, плодовете бързо се проявяват при достигане на зрялост. Затова са необходими редовни грижи за дърветата, навременната резитба и използването на химикали. Обикновено използвайте KANU разтвор в концентрация 100 – 300 mg на 10 l вода. Той предотвратява образуването на корков слой между плодовия клон и дръжката и предотвратява падането на плодовете. Пръскането започва 15 до 20 дни, преди прибирането на реколтата. При висока склонност на дървото да пада плодове, пръскането се извършва два пъти: 30 дни преди беритбата и 15 дни.

При прибирането на реколтата е необходимо да се определи кога и по кое време да се вземат плодовете. Има подвижна зрялост на плодовете и потребителя. При повечето костилкови плодове подвижната и потребителска зрялост практически съвпадат. Максималната разлика между тях е 2 до 3 дни. Подвижна и потребителска зрялост на летните сортове ябълка и круша съвпада. За зрелостта на потребителите при есенните и зимните сортове настъпва много по-късно след подвижния, с интервал от един до пет месеца.

Зрелостта на плодовете се определя от цвят, който става ясно изразен, стъблото трябва лесно да се отдели от плодовата клонка, семената стават кафяви.

Не може да даде на плодовете да презреят на дървото. Това важи особено за крушите. Крушите се отстраняват зрели, но твърди и придобиват характерен вкус, аромат и мазна консистенция, след съхранение.

Беритбата започва, след което плодовете се берат от долната част на короната и накрая от дълбоките слоеве на короната и горните клони. Не може да се изкачвате по дървета, да се отърсите от плодовете, тъй като те се повреждат и стават неподходящи за дългосрочно съхранение. За събиране на плодове от високи дървета се използват специални градински стълби. Плодовете се берат заедно със стеблото, с изключение на череши и сладки череши, предназначени за консервиране. Плодовете от маточина, предназначени за дългосрочно съхранение, се отстраняват внимателно, за да не се повреди кожата и восъчното покритие. Сливите се почистват по същия начин.

Повече за цени за почистване на двор със Зелен Божил