Правилна подготовка на вилите за зимата

С настъпването на есенния студ и дъждовете, собствениците на вили, бавно, но сигурно се преместват в своите градски апартаменти. Цялата реколта вече е прибрана, листата са паднали и мишките се настаняват в къщата.

И така, още един летен сезон приключи. За да зимите спокойно и да не се притеснявате за лятната си вила, трябва внимателно да се грижите за опазването на лятната вила за зимата. От вниманието се нуждаят градина, цветна леха, дървета, къща и, ако има – изба и оранжерия.

Така че, за да посрещнете вилата пролетта с усмивка, трябва да извършите следната работа:

  1. Работете в градината.

Дърветата изискват защита от неканени гости като мишки и зайци. Известно е, че за тях кората на едно дърво е добра храна в зимния студ. Повечето овощни дървета без кора умират, а тези, които са оцелели, са болни и не дават плод. Затова експертите препоръчват да обвържете стволовете с нетъкан материал или да изградите защитна ограда. Не забравяйте за навременната побеляване. Това ще предпази дърветата от температурни крайности и от слънчеви изгаряния през пролетта. Тук може да се поинтересувате за екипи по почистване на дворове.

Цветните лехи също ще изискват грижи. Цветята на луковиците се подрязват и луковиците се изкопават. Увийте в хартия и съхранявайте на сухо и хладно място. Само лалета се засаждат през септември и октомври, а с идването на ранна пролет те радват, като цъфтят. Многогодишните цветя изискват подрязване на стъблата и подслон с всякакъв материал, като дървени стърготини, смърчови клони или хумус. Това трябва да бъде покрита с настъпването слана. Тъй като подслонът, преди време ще доведе до появата на нови пъпки, а през зимата цветето няма да заспи, а просто ще умре. Трябва да се грижите добре за розите, тъй като не всички видове могат да издържат на зимата.

Тревата е подрязана, преди зимния студ до височина 5см. Последното косене се препоръчва при температура от + 7-10 градуса. Също така трябва да премахнете всички паднали листа от тревата, така че тя „да не се задушава“, а през пролетта да ви зарадва с богатия си цвят и плътност.

  1. Работете с градината.

След прибирането на реколтата съберете и преместваме целия боклук от леглата в купчина компост. След това ще се превърне в отличен хумос. Ако има заразени плевели или зеленчукови остатъци – ние ще ви отървем от тях. В никакъв случай не слагайте в обикновена купчина. След почистване е необходимо да изкопаете градината и да я наторите. Разкопаната земя не се изравнява или смачква с бучки. Това се дължи на факта, че почвата замръзва по-бързо и ларвите на насекомите умират. Ако планирате да отглеждате пролетен лук, магданоз, копър, киселец – започнете да сеете семена, преди да дойде зимата.