Варшава е столицата на Полша и най-големият град в държавата

Варшава е разположен е на река Висла. Тя е център на Мазовското воеводство. Населението заедно с покрайнините на града е приблизително 3 млн. души.

Името
Има различни хипотези относно произхода на името на Варшава, но най-популярната се свързва с имената на рибарят Варс и жена му Сава. Други пък са насочени към благородника от 12-13 век – Варси, който притежавал селище, разположено в непосредствена близост до днешната столица на Полша

Варшава президент

Историята
Тя е изключително богата и свързана с много битки. В началото държавата на два пъти окупира Москва с намерението да превземе руския трон. Води войни с Швеция, Турция, Трансилвания и Бранденбург-Прусия, в които губи около 1/3 от населението си – повече, отколкото през Втората световна война. Не след дълго идва крахът – през 1772г Полша е поделена между Прусия, Русия и Австрия. Откъснати са около 30% от земите и, а 4млн поляци попадат под чужда зависимост. Двайсетина години по-късно е второто разделение на държавата от Прусия и Русия. Така тя намалява с още 200хил. кв. км. и с още 4млн. души. След възстанието на Тадеуш Косцюшко в Краков следва третата подялба на Полша, пак от Прусия, Русия и Австрия. Така през 1795г. тя е изтрита от картата на Европа и това трае чак до Първата световна война. Голяма част от населението се преселва в различни европейски градове. Много поляци се вливат в армията на Наполеон. През 1807г., когато императорът побеждава Прусия, той създава Варшавското херцогство – реверанс към помощта на изстрадалия народ. Така перлата възкръсва от пепелта. Днес растежът на брутния вътрешен продукт на страната е постоянен и тя е сред първите държави в ЕС.

Туризмът
За всеки гост на полската столица отправна точка към нейното опознаване е Старо место или Старувка. По време на Втората световна война кварталът, както и почти целия град, е сринат до основи и по-късно е въздигнат по снимки и описания.
Крепостта „Барбакан„, от която са останали сами руини в центъра на града, също е от задължителните атракции. В тази част на града се намира и най-красивият от дворците – Кралският.

Крепост Барбакан

Задължителна част от туристическата обиколка е главната катедрала „Йоан Кръстител“.
Много посетители на града са привлечени и от монументите на някогашния крал на Полша, ученият Николай Коперник и поета Адам Мицкевич. Любопитен е и музеят на гениалния полски композитор Фредерик Шопен. В столицата има 30 театъра и повече от 60 висши училища. Невероятно изживяване е да се разходиш из площадчета и криволичещи улички, сред ярко оцветени къщи, романтични балкони или цветя, отрупващи прозорците и ограждащи като уханна стена многобройните кафенета и ресторанти.

Въздигнал се като феникс от пепелта след разрушението през Втората световна война, днес Варшава е космополитен и динамично развиващ се град, който по нищо не отстъпва на тези в западна Европа.